DCH kræver hundeloven ændret: Uskyldige hunde aflives

Danmarks Civile Hundeførerforening (DCH), én Danmarks største foreninger for hundeejere, er meget bekymret over, at den nuværende hundelov kan ramme helt almindelige hunde med krav om aflivning. Derfor mener DCH, at hundeloven bør laves om.

- Der er behov for en revision hurtigst muligt, siger forretningsfører hos Landsforeningen Danmarks Civile Hundeførerforening i Horsens, Hans Tonsborg.

Hvad er skambidning

DCH vil ikke forsvare aggressive hunde, der uprovokeret overfalder hunde og mennesker.

- Men vi mener, at der skal indføjes en klar definition af ordet ”skambidning”. For har en hund ikke lov til at handle i selvforsvar, når den bliver overfaldet? Kan det være rigtigt, at det altid er den hund, der eksempelvis skal behandles af en dyrlæge, der er ”uskyldig” – også selv om det er den overfaldende hund? Har en hund ikke lov til at reagere naturligt og instinktivt ved at forsvare sig, hvis den bliver angrebet, spørger Hans Tonsborg.

Må kunne forsvare sig selv

Hundelovens nuværende formulering om skambidning medfører en aflivning af hunden, der har skambidt. Da teksten blev skrevet, valgte politikerne at overhøre DCH og andre hundeekspertes indvendinger.

- Nu kan vi se, at nogle af konsekvenserne er, at loven ikke kun rammer de aggressive og selvsikre hunde, men også hunde, der er usikre på, hvad en potentiel aggressiv hund, der kommer farende, kan finde på. Hunde er ikke mennesker, men de bør dog have en vis ret til at forsvare sig selv instinktivt, hvis de bliver angrebet, fastslår Hans Tonsborg.

Krav om fagkyndige

DCH mener, at det skal være et krav, at politiet bruger fagkyndige personer i alle sager, hvor aflivning af hunden kan komme på tale.

- Det blev desværre overhørt, men vi holder fast i vores synspunkt. Det er jo ganske normalt, at politiet bruger fagkyndige inden for andre områder som for eksempel ildebrand, færdselsuheld og arbejdsskader – så hvorfor ikke også, når det drejer sig om hunde?

Uskyldig hund aflivet

Danmarks Civile Hundeførerforening har selv haft et medlem, hvis hund blev dømt til aflivning.

- Sidste år fik han medhold ved domstolen i, at det var forkert, at politiet forlangte, at hans hund skulle aflives. Domstolen fandt det bevist, at hans hund havde forsvaret sig mod en løs hund, der var uden for kontrol og synsvidde af sin ejer. Vores medlem havde fuld kontrol over sin hund, som sad ved ejerens venstre side, parat til en eftersøgningsopgave. Domstolen fandt, at vores medlems hund blot havde reageret instinktivt ved at forsvare sig, da den blev forskrækket af den bagfrakommende løse hund. Desværre var hunden allerede blevet aflivet, da dommen blev afsagt, fortæller Hans Tonsborg.

Skal alle gå med mundkurv?

DCH er bange for konsekvenserne, hvis loven anvendes som tilfældet med den omtalte schæferhund Thor. Senest er hunden Fido nær Sdr. Hygum ved Rødding også i fare for at blive aflivet.

- Så kan alle hundeejere med hunde af alle racer og størrelser være nødt til at lade hunden bære mundkurv for ikke at risikere, at hunden kræves aflivet, når den forsvarer sig, hvis den skulle blive overfaldet, slår Hans Tonsborg fast.

 

Dagens Gossip