De ældre er usynlige i gadebilledet

»Den følelse, man får sydpå af, at der er plads til alle generationer, er rigtig rar. De ældre har en fast plads i det offentlige rum, og de er ikke i vejen. Det har vi brug for noget mere af i Danmark,« siger Christine E. Schwane og efterlyser, at kommunerne reserverer mere plads til de ældre i det offentlige rum.

Ifølge avisen er der i dag en million mennesker i Danmark over 65 år, og i 2050 vil hver fjerde være over 65 år, men de mange ældre kommer ikke bare sådan til at føle sig hjemme i det offentlige rum. Det skyldes, at byerne ikke er lavet til dem, mener Julie Abitz, konsulent i firmaet Byens Helte, der rådgiver kommuner i borgerinddragelse:

»Der har været et stort fokus på børn og unge i byrummet de senere år. Det har gjort, at snart hver eneste danske by nu har en street-basket- eller parkourbane. Når der laves byfornyelse, har man fået inkorporeret, at man skal spørge børn og unge ude på skolerne, men man glemmer fuldstændigt at inddrage de ældre,« siger hun og efterlyser blandt andet, at der laves flere lettilgængelige bænke med læ og overdække.

I 2011 deltog Horsens Kommune sammen med fem andre danske kommuner i projektet »Byen for hele livet«. Og her spurgte man faktisk de ældre til råds, fortæller byplanarkitekt i Horsens Kommune Lene Krogh.

»Noget af det, vi hørte de ældre sige, var, at de ønskede sig flere siddepladser, hvor man ikke partout skulle købe noget. Det har vi taget til os og sat flere bænke op. Og de bliver flittigt brugt, må vi sige.«

 

Dagens Gossip