De gjorde prostitution lovligt ved et uheld - og så skete det her

I 2003 kom den amerikanske delstat Rhode Island ved en fejl til at gøre prostitution lovligt.

Staten vedtog en lov tilbage i 1980. En lov, som skulle gøre nogle former for frivillig sex ulovligt.

Men den nye vedtagelse skabte et hul i loven. Ingen opdagede det før i 2003, hvor en dommer fortolkede paragraffen til at betyde, at det ikke var kriminelt at betale for sex, så længe det foregik privat og indendørs.

Det skriver VOX.

Det tog staten pinlige seks år at få lappet hullet i loven.

Men faktisk kom der en del godt ud af de seks år, hvor indendørs prostitution var lovligt i den amerikanske ‘havstat’ Rhode Island.

Det fungerede nemlig som en slags ‘naturligt eksperiment’, fordi det tillod forskere at undersøge fordele og ulemper ved at gøre sexarbejde lovligt.

I en ny redegørelse har forskere således kigget på årene 2003-2009. Og der er tydelige tegn på, at lovliggørelsen af prostitution har givet et drastisk fald i antallet af voldtægter, ligesom tilfældene af gonorré hos især kvinder styrtdykkede i løbet af de seks år.

‘Indendørs prostitution’ defineres her som sexarbejde, der finder sted i eksempelvis massageklinikker, escortbureauer og det meste af onlineverdenen, sammenlignet med udendørs gadeprostitution.

Da dette blev lovligt, steg størrelsen på det indendørs sexmarked - som forventet - og priserne faldt.

Samtidig viste de overraskende tal, at antallet af voldtægter var faldet med hele 31 procent i Rhode Island fra 2004 til 2009. Det svarer i alt til 824 færre anmeldelser om voldtægt. Størstedelen af faldet var sket i Providence, hvor statens sexarbejde er koncentreret.

Når forskerne sammenlignede med andre kriminelle handlinger som røveri, mord, overfald og indbrud, fandt de ingen tilsvarende reduktion i antallet af anmeldelser.

Desuden faldt tilfældene af kvinder, der fik konstateret gonorré med hele 39 procent i den samme periode, lyder det i redegørelsen.

Forfatterne til undersøgelsen er ikke helt sikre på, hvad de voldsomme fald i statens voldtægt- og gonorré-tilfælde skyldes.

Men de har alligevel en teori, der lyder på, at afkriminaliseringen på en måde sidestiller sexarbejderne med klinikere, og på den måde mindsker offergørelsen af kvinderne i erhvervet.

Desuden kan det faktum, at det kun var indendørs prostitution, der var lovligt i de seks år, betyde, at flere prostituerede har skiftet flisen ud med denne prostitutionsform.

 

Dagens Gossip