DE: Regeringen spænder ben for jobchancer

Erhvervserfaring tæller højere end uddannelse, når en arbejdsplads skal ansætte nye folk. Det mener i hvert fald 80 procent af de danske lønmodtagere, viser en undersøgelse, Randstad har foretaget.

Samme opfattelse deler Socialdemokraterne ikke. Forskningsordfører, Mette Reismann, mener ikke, at regering spænder ben for de studerende.

- Jeg er fuldstændig uenig, for det, der tæller, det er karaktererne. Hvis du kommer ud med to i snit, og du er cand.scient eller mediciner, så er det da lige meget, om du har nok så meget erhvervserfaring, siger hun til Newspaq.

Dansk Erhverv er til gengæld enig med flertallet af danske lønmodtagere, og mener, at regeringen gør det for svært for studerende at få tid til at gøre sig de nødvendige, praktiske erfaringer. Universiteterne får nemlig taxameterpenge udfra, hvor mange der bliver færdige, men i stedet mener Dansk Erhverv, at taxameterpengene skal gives efter, hvor mange der får job efter uddannelsen.

- Så længe vi har en finansiering på de videregående uddannelser, hvor man belønnes for, hvor mange kandidater, man udklækker, og ikke om de kommer i job, så er det op ad bakke, siger uddannelsespolitisk chef Jannik Schack Linnemann til Newspaq.

Det samme mener Jens Oddershede, der er formand for Danske Universiteters Rektorkollegium.

- Jeg mener, der fra regeringens side gøres rigtig meget for at få de studerende så hurtigt igennem studiet, at det til en vis grad modvirker muligheden for at give folk tilpas meget praktik, siger han.

Regeringen og forligsparterne er så småt gået i gang med at drøfte en reform af netop taxametersystemet, og selvom Mette Reismann er uenig i præmissen om, at erhvervserfaring er vigtigere end uddannelse, er hun ikke afvisende over for Dansk Erhvervs idé om et såkaldt relevansbaseret taxametersystem.

- Det er et interessant indspark i debatten, og det må vi se på efter sommerferien, når vi kommer mere i gang med at drøfte taxametersystemet.

Hun mener dog ikke, der er nok erfaringer på området til endnu at kunne afgøre, om det er en god eller dårlig ide.

Undersøgelsen fra Randstad er lavet i april og maj i år blandt godt 400 lønmodtagere i alderen 18 og 65 år.

 

 

Dagens Gossip