De stensikre tegn på søvnmangel

Mange mennesker kæmper med deres søvnmønstre.

Nogle aftener falder vi i søvn med det samme, andre gange ligger vi og spekulerer hele natten.

Men for lidt søvn har mange negative konsekvenser.

Hvis du kan nikke genkendende til nogle af tegnene nedenfor, så er det på tide, at du prioriterer søvn før noget andet. For at få din søvn er ligeså essentielt som at fodre kroppen med mad og væske.

Din søvn er vigtig

Du sover med det samme
Du forbinder det måske med at være en person, der sover godt, fordi du falder i søvn næsten før dit hoved har ramt puden.

Men det kan også være et tegn på, at du har fået for lidt søvn i en periode, og du har slidt dig selv for meget. Det er kroppens måde at fortælle dig, at du skal tage den lidt med ro, skriver KK.no.

Du er mere impulsiv end normalt
Har du sagt ja til et stykke kage i dag, selvom du normalt ville takke nej. Bruger du lidt for mange penge på at shoppe på nettet. Så kan det skyldes søvnmangel.

Området i din hjerne, der er associeret med dømmekraft og impuls, påvirkes i høj grad af søvn, og manglen på dette kan have en betydelig effekt.

Du taler i klicheer
Hvis du opdager, at du jævnligt svarer folk i klicheer som ’bedre sent end aldrig’, ’græsset er altid grønnere på den anden side’ - og videre i den dur, for at blive i klicheen, så er det helt sikkert på tide at tage sig en lur.

Frontallappen i vores hjerne er associeret med taleevne, konstruktiv tænkning og kreativitet, og den bliver påvirket, når vi er i søvnunderskud. Folk der er i søvnunderskud har vanskeligt ved at tale spontant og mere kompliceret. Det fører til brug af sproglige klicheer, snøvlen og monoton tale.

Du er glemsom
Gik du ud for at købe ind, men glemte du din pung, og er du generelt meget glemsom i perioder. Så er det sandsynligvis fordi, du trænger til at hvile dig.

Hvis du ikke får nok hvile, er det vanskeligere for kroppen at forme minder, og det bliver vanskeligere at sætte tingene i kontekst.

Fire kendte søvnmyter

Du er kluntet
Nogle er bare meget kluntede af natur, men hvis du nedprioriterer din søvn, kan det have en indvirkning på din motorik.

Du skændes mere med din kæreste Måske har kæresten været grænseløst irriterende, eller også er du bare alt for træt.

I hvert fald er det videnskabeligt bevist, at par skændes mere, når de ikke får nok søvn. Så der er al mulig grund til at hoppe i kanen – og hvem ved, hvad det kan føre til …

Af Cecilie Wenstrup, NewsDesk, Aller Media

 

Dagens Gossip