Debat: Kritik af EU-støtte til forurenende landbrug

Indlæg af Christel Schaldemose, medlem af Europa-Parlamentet (S), der skriver om EUs landbrugspolitik:

Intet nyt er ikke altid godt nyt. Onsdag den 13. marts skal Europa-Parlamentet stemme om fremtidens europæiske landbrugspolitik. Her tyder alt desværre på, at vi får mere af det samme - masser af støtte til forurenende landbrug, ingen reel miljøindsats og mindre hjælp til økologiske landbrug. Når det kommer til EU's landbrugspolitik, betyder intet nyt mere af den samme forældede og ekstremt dyre støtte til landbruget.

Vi står på tærsklen til fremtidens europæiske landbrugspolitik. Den vil frem til 2020 fylde næsten 38 procent af EU's samlede budget. Det svarer til 373,5 milliarder euro. Eller 75 Storebæltsbroer. Det er den største enkelte post på EU's budget, som vi er i gang med at forhandle.

I flere år har vi arbejdet på at reformere landbrugspolitikken, og kampene har været benhårde. Jeg har fra start været imod, at EU pumper penge ud til erhvervet i form af hektarstøtte - uden vel at mærke at stille krav til landmændene. Jeg har i stedet forsøgt at få opbakning til en reel reform af landbrugspolitikken, hvor vi én gang for alle får sænket den alt for store hektarstøtte og fjernet alle kvoteordninger og eksportstøtte.

I stedet skal EU's landbrugspolitik være mere grøn. Pengene skal gå til grønne landbrug, der gør noget for naturen og bæredygtigheden. Vi skal støtte økologien i langt højere grad, end vi gør i dag. Og i sidste ende skal vi sikre, at EU's landbrug faktisk producerer fødevarer af høj kvalitet.

Desværre er mine ønsker ikke i nærheden af at gå i opfyldelse. Snarere tværtimod. En uhellig alliance af syd- og østeuropæiske politikere på tværs af politiske partier har slået sig sammen for at bevare landbrugspolitikken, som den er i dag.

Det er meget skuffende. Heldigvis er der stemmer i Europa-Parlamentet, som vil have en moderne europæisk landbrugspolitik, der er grønnere og mere fair. Jeg kæmper til det sidste for at forbedre reformen, så politikken ikke hænger fast i status quo.

Har du også noget på hjerte? Så send dit indlæg til [email protected]

 

Dagens Gossip