Deflation gør vores penge mere værd

Skrevet af admin

07/01/2015

Mest læste i dag

Danskerne kan i første omgang glæde sig over, at der er deflation i eurozonen. For når priserne falder, vokser lønningsposen. Det er de lave oliepriser, der er skyld i, at priserne over en kam falder.

- Det er meget svært som privatperson at gå ud og græde ved benzinstanderen, fordi jeg slipper billigere, end jeg plejer at gøre. Derfor er det ikke noget, der påvirker min økonomi negativt, siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.

- Det, som påvirker mig, er, hvis det bider sig fast, og jeg over tid får en negativ lønvækst, siger cheføkonomen.

Europa har for første gang siden juli 2009 konstateret et fald i forbrugerpriserne. Tal fra EU's statistiske kontor, Eurostat, viser, at priserne i december faldt med 0,2 procent sammenholdt med året før. Dermed er der officielt deflation i euro-landene.

- Bider deflationen sig fast, vil det påvirke min økonomi negativt, hvis min indkomst falder. Det vil gøre min gæld større, fordi jeg bliver så at sige fattigere, da jeg har mindre at gøre godt med, siger cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank.

Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, påpeger, at en vedvarende deflation kan være det rene gift for en økonomi, hvis de faldende priser bider sig fast.

- Det kan få forbrugere og virksomheder til at holde på pengene i forventning om, at alting bliver billigere i fremtiden. Dermed vil den økonomiske vækst blive kvalt, siger han om de nye tal.

- Men faldende priser behøver ikke være en katastrofe for økonomien. Hvis prisfaldet kun er midlertidigt, og lønningerne fortsætter med at stige, vil faldende priser få pengene til at række længere og øge forbrugernes købekraft, siger Jacob Graven.

Han vurderer, at deflationen sandsynligvis kun er midlertidig.

- Faldende oliepriser er hovedforklaringen på, at inflationen er faldet i de seneste måneder. Derfor er det for tidligt at dømme eurozonen fanget i en deflationsspiral med faldende priser og stagnerende produktion, siger Jacob Graven.

/ritzau/