Den er god nok: ‘Én gang utro, altid utro’

Har du været utro én gang, er du det hele livet.

Sådan lyder den gamle myte, som altid har forfulgt mennesker, der har været deres partner utro.

Nu er myten blevet bekræftet.

En ny undersøgelse foretaget af Kayla Knopp fra Denver University slår fast, at folk, der har været utro i ét forhold er hele tre en halv gang så tilbøjelige til at gøre det igen.

Den lettere deprimerende undersøgelse viser desuden, at ofre for utroskab har en langt større tendens for at blive udsat for det samme igen senere i livet.

Den nye forskning er baseret på undersøgelser af 484 ugifte personer mellem 18 og 34 år, og den tydelige konklusion er, at ingen af parterne i et forhold med utroskab lærer af sine fejl - uanset hvor voldsomme, konsekvenserne har været.

- Vi vil så gerne tro, at vi kan lære af vores fejltagelser og erfaringer, især når det kommer til kærlighed. Men denne undersøgelse viser, at det ikke er tilfældet, siger den ledende forsker, Kayla Knopp.

Parterapeut og indehaver af hjemmesiden websexolog.dk Maj Wismann mener dog, at den amerikanske undersøgelse skal tolkes med forbehold.

- Der er helt klart en tendens, men det er også vigtigt at sige, at det selvfølgelig ikke gælder alle, siger Maj Wismann.

- Men der er nogle, der er utro hele livet. De gør det, fordi de kan, og fordi de synes, det er fedt, siger websexologen, der for tiden er ved at afholde en lang række utroskabs-workshops.

I sit arbejde har Maj Wismann mødt flere mennesker, som har haft svært ved at bryde en cirkel af utroskab. Modsat har hun også været terapeut for mange, der i høj grad har været i stand til at lære af deres egen utroskab.

- Det er som om, at det kommer sådan lidt naivt bag på nogle, hvor voldsomt det har været for partneren. Og også for dem selv. Mange fortryder det og har det ubehageligt med det. Det er jo få, der har lyst til at have det mærkat på sig, at de har været en person utro, forklarer Maj Wismann, og uddyber:

- Så fedt er det jo heller ikke at knalde sin kollega op af kopimaskinen. Sådan en oplevelse kan få mange til at tænke, ‘jeg gør det aldrig igen’, fortæller websexologen.

Ifølge Maj Wismann bliver halvdelen af alle parforhold på et tidspunkt udsat for utroskab. Derfor er den nye undersøgelses konklusion om, at ofre for utroskab bliver udsat for det samme igen senere i livet, en smule søgt.

- Når utroskabsprocenten er så høj, kan man jo nærmest ikke undgå at blive udsat for det på et tidspunkt i livet. Hvis man bliver udsat for det mange gange, er man vel egentlig bare pisse-uheldig, siger Maj Wissman.

 

Dagens Gossip