Den Europæiske Centralbank øger presset på Grækenland

Den Europæiske Centralbank (ECB) giver ikke ved dørene.

Onsdag aften har ECB-chef Mario Draghi og et flertal af centralbankcheferne i eurozonen besluttet, at ECB ikke længere skal lade græske banker optage lån med sikkerhed i Grækenlands statsobligationer, der har kreditstatus af "junk".

Beslutningen blev truffet, bare få timer efter at den nye græske finansminister, Yanis Varoufakis, holdt sit første møde med Mario Draghi om en omlægning af den græske gæld.

En ny låneaftale med EU, ECB og Den Internationale Valutafond står centralt for den nyvalgte græske regering, og ECB's beslutning betegnes som lidt af en mavepuster for premierminister Alexis Tsipras.

Konkret betyder det, at det fra 11. februar er op til Grækenlands egen centralbank at skaffe likviditet til landets banker.

Samtidig bliver risikoen ved en eventuel græsk bankerot fjernet fra eurozonelandene og flyttet over på Grækenland selv.

- Det endelige opgør med de græske ønsker om at løbe fra regningen er blevet fremskyndet, skriver Ulrik Bie, cheføkonom i Nykredit, i en kommentar til ECB's beslutning.

- Enten kommer Tsipras med en plan, der ligner den tidligere med lidt ny maling kombineret med længere tilbagebetalingstid og en anden ramme end den forhadte trojka. Eller også får Grækenland lov til at forlade euroen, inden at oliventræerne begynder at blomstre i april.

I det græske finansministerium tager man dog udmeldingen fra ECB med sindsro.

- Finanssektoren er beskyttet, og andre kanaler for likviditet er fortsat tilgængelige, lyder det i en meddelelse fra ministeriet.

Efter nyheden fra ECB faldt euroen mere end en procent over for den amerikanske dollar.

Både den græske finans- og premierminister rejser i øjeblikket rundt i Europa for at løse gældsforhandlingerne.

Torsdag mødes finansministeren med sit tyske modstykke, Wolfgang Schäuble.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip