Den tykke dreng og fascismen

Den søvnige industriby er hårdt ramt af arbejdsløshed og virksomhedslukninger så måske er det derfor ledelsen i byens fodboldhold Sunderland har besluttet at hælde benzin på bålet med en af de mest opsigtsvækkende trænerudnævnelser i Premier Leagues historie.

Ud røg Martin O'Neill. Nordireren med det imponerende cv, der tæller skotske mesterskaber, UEFA Cup- præstationer samt oprykninger på smalt budget blev efter 1-0 nederlaget lørdag til Manchester United fyret.

Sunderland ligger blot et point over nedrykningsstregen med en trup hårdt ramt af skader. Selv om Martin O'Neill i ugevis har talt åbent om risikoen for en fyreseddel blev det i engelsk presse udlagt som et mindre chok, at bestyrelsesformand Ellis Short fik nok.

Det er dog intet at regne mod den opstandelse, det skabte, da Ellis Short reagerede hurtigt og sent søndag aften præsenterede afløseren, 44-årige Paolo di Canio. En type som så fyrigt og impulsivt et sind og temperament som kun en italiener kan have det. Mere end 500 kampe på topplan mærker af pragtfulde mål og impulsive skænderier, der som aktiv sendte ham fra klub til klub, men uden trænererfaring på højeste niveau og et rygte som fodboldens enfant terrible nummer et. Glem drukmåsen Paul Gascoigne, dekadente Eric Cantona og hans karatespark og Glenn Hoddles semi-religiøse vås og hans nedsættende bemærkninger om handicappede.

Udover en karriere rig på skandaler på banen så har italienske Paolo di Canio så stærk en sympati for det yderste politiske højre, at Sunderlands næstformand, Labour-politikeren David Miliband omgående trak sig fra sin post i protest mod udnævnelsen.

- Jeg ønsker Sunderland det bedste, men set i lyset af den ny træners tidligere politiske udtagelser finder jeg det bedst at træde tilbage, skriver han i en pressemeddelelse.

Paolo di Canio bakkes naturligvis op af Ellis Short, der har givet ham en aftale for de næste to et halvt år.

- Vores chancer for at overleve i Premier League er væsentligt forbedret. Han har passion og drive, lyder det på klubbens hjemmeside.

Det er heller ikke Paolo di Canios iltre temperament på banen som spiller, der bringes frem i lyset. Kærligheden til fodbolden er stærk hos den tidligere angriber, men det er hans anden kærlighed. Den politiske der nu skaber uro i arbejderklubben Sunderland.

Paolo di Canios fascination af fascismen er formentlig kommet ind med den fodboldmæssige modermælk. Som dreng voksede han op som fan af romerklubben Lazio og blev en 'Ultra' - en af de hårde fans. Lazio er grundlagt af italienske officerer i 1900 og Benito Mussolinis favoritklub. Lille Paolo var tyk og kalveknæet, glad for cola og Laizo selv om han voksede op i Roms Quarticciolo-bydel, der primært var beboet af socialister og socialdemokrater og ikke mindst Roma-fans.

- De år gjorde mig til den, jeg er. Jeg trænede hårdt for at blive slank og spille fodbold. Der var mange, der pegede fingre af mig, men jeg gemte mig aldrig, har han fortalt i sin selvbiografi om sin barndom i Roms gader.

Paolo di Canio fortæller også her om sin opfattelse af Benito Mussolini:

- Et principfast og etisk menneske som er dybt misforstået.

Den fascistiske glød i di Canios varmblodige hjerte kan ikke tilskrives en teenagers sværm for politisk ekstremisme.

I en alder af 37 optrådte han i Lazios lyseblå trøjer og hyldede klubbens 'Ultras' på Roms Olympiske Stadions tribuneafsnit 'Curva Nord' med den udstrakte arm - fascismen og nazismens signaturhilsen.

Blandt tilskuerne den dag i 2005 var Benito Mussolinis barnebarn, Alessandra.

- Jeg vil skrive ham et takkebrev. Jeg blev meget rørt over denne fantastiske romerske hilsen, sagde hun efterfølgende til pressen.

Paolo di Canio har 'Dux' tatoveret på armen. Det latinske ord for 'leder' - eller på italiensk 'Il Duce', Benito Mussolinis titel.

Den udstrakte arm indbragte ham en bøde fra det italienske fodboldforbund på 70.000 kroner og satte yderligere fokus på hans tætte relationer til klubbens 'Ultras', der er kendt for at være alt andet end bedsteborgere.

Tilhængerne på 'Curva Nord' har i årevis sørget for, at Lazio ikke stiller med mørke spillere og svinet naboklubben Romas venstreorienterede tilhængere og spillere med tilråb som 'I er et hold for negere og jøder som fans'. Desuden har de berygtede Ultras med flag og bannere støttet den serbiske krigsforbryder Zeljko Raznatovic - bedre kendt som 'Arkan' - og hans paramilitære enhed 'Arkans Tiger'.

Kernen af soldater hos de forhadte tigere bestod af fodboldhooligans fra Røde Stjernes hårde fan- grupperinger ligeledes under navnet 'Ultras' og med samme hang til at lufte svastikaflag som man finder det hos Lazios 'Ultras'.

Paolo di Canio har til nyhedsbureauet Ansa forklaret, at den strakte arm var en hilsen fra en bror til sine brødre.

- Det var fra en 'camerata' til sine 'camerati', forklarede han med samme italienske ord som Mussolini brugte for sine bevægelsesmedlemmer.

- Jeg er fascist, ikke racist. Det var en salut til mit folk, og jeg ønsker ikke at opfordre til vold.

Det er forbudt i Italien at opfordre til fascisme, men daværende premierminister Silvio Berlusconi, der selv har taget sine ture i rampelyset, kom han til undsætning.

- Paolo er en excentriker, men en god fyr. Hans hilsen har ikke den store betydning.

Paolo di Canio kommer til Sunderland efter at have forvandlet Swindon fra kanonføde i League 2 til oprykningskandidater i League - blot få point fra en billet til den næstbedste række. Han vandt fansenes hjerter ved at tilbyde at betale for nye spillere af egen lomme og skovlede sne en nat sammen med 200 tilhængere for at få banen klar til kampen den efterfølgende dag. Og bestilte pizzaer til hele flokken efter endt arbejde.

Ved ansættelsen af italieneren i Swindon opsagde klubbens hovedsponsor, fagforeningen GMB sit engagement i klubben i protest selv om hovedpersonen i nyere tid har prøvet at nedtone sit politiske standpunkt. Og så alligevel ikke.

- Jeg har ikke stemt ved et valg i mere end 14 år. Italienske politikere tænker kun på at lave penge til dem selv, men han har forklaret om fascismen at:

- Det er for mig at se et stærk værdisæt. Et civiliseret værn mod den standardisering af samfundet, der finder sted alle steder.

Paolo di Canio får sin trænerdebut for Sunderland i næste spillerunde mod Chelsea. Det kommer med garanti ikke til at gå stille af sig.

Paolo de Canios kontroversielle katalog

1993

Blev solgt til Napoli efter et voldsomt skænderi med Juventus' træner Giovanni Trapattoni.

1996

Milan sælger Paolo di Canio til Celtic efter et opgør med træner Fabio Capello

Nægter efter sin første sæson i Celtic at møde op til træningslejr i Holland. Skrider efter klubbens træner Wim Jansen udtaler sig om, at de Canio er i dårlig form og rykker til Sheffield Wednesday i 1997.

1997

I en af sine første optrædener for Sheffield Wednesday skubber han dommeren Paul Alcock omkuld. Får 11 spilledages karantæne. Sheffield Wednesday idømmer en bøde på en månedsløn for ikke at dukke op som aftalt efter ferieophold i Italien.

2001

Tildeles FIFA's Fairplay pris efter at have stoppet spillet ved en åben målchance for West Ham, da Evertons målmand lå skadet i feltet med stærke smerter.

2005

Vender tilbage til barndomsklubben Lazio og hylder fansene med den udstrakte arm. Lazio dropper at forlænge kontrakten.

2012

Som træner for Swindon udskifter han i løbet af en kamp målmand Wes Foderingham og kalder ham efterfølgende for 'den dårligste professionelle fodboldspiller jeg nogensinde har set.' Fører Swindon fra League 2 til toppen af League 1.

2013

Låser sig ind i Swindons kontorlokaler og fjerner alle billeder af hans trænertid i klubben.

 

 

 

 

Dagens Gossip