Denne mand har reddet millioner af babyer... med sit blod

Skrevet af Kirstine Petersen

04/11/2014
Manden med den gyldne arm. Det tilnavn har en ældre herre fået, fordi han siden 1966 har reddet millioner af mennesker og især babyers liv, ved at donere blod. James Harrison har nemlig en sjælden type blod med et antivirus i sig, der er livsnødvendig for andre, ifølge gistonthis.com. Vi har alle en type blod, som er arveligt bestemt. En mor og et barn kan derfor godt have forskellige blodtyper, hvis barnet fx arver farens blodtype. I nogle tilfælde betyder forskellen, at moderens blod danner antistoffer, der angriber babyens blodceller. Alle gravide i Danmark undersøges for sygdommen, fordi barnet risikerer at få hjertestop, hjerneskade eller dø af blodmangel. Lægerne kan i dag ikke gøre andet end at starte fødslen for tidligt eller sørge for, at babyen får det blod, den skal bruge, fra en donor. James Harrisons blod er dog så særligt, at lægerne både har kunne bruge det til donation til gravide kvinder, der dannede antistoffer, men også til at udvikle en vaccine, der kan kurrere den såkaldte rhesus-sygdom. James Harrison gennemgik selv en stor operation, da han var 14 år gammel, hvor han modtog 13 liter blod. Dengang svor han for sin far, at når han blev rask, ville han selv hjælpe andre med sit blod. På det tidspunkt døde tusindvis af babyer af blodsygdommen. I dag har han reddet millioner af børn og hjælper stadig ved at donere ugentligt. I alt har han doneret over tusind gange, og selv når han er på campingferie, tager han altid turen forbi et donorcenter, så de gyldne dråber kan hjælpe børn og voksne.

Mest læste i dag

Manden med den gyldne arm. Det tilnavn har en ældre herre fået, fordi han siden 1966 har reddet millioner af mennesker og især babyers liv, ved at donere blod. James Harrison har nemlig en sjælden type blod med et antivirus i sig, der er livsnødvendig for andre, ifølge gistonthis.com.

Vi har alle en type blod, som er arveligt bestemt. En mor og et barn kan derfor godt have forskellige blodtyper, hvis barnet fx arver farens blodtype. I nogle tilfælde betyder forskellen, at moderens blod danner antistoffer, der angriber babyens blodceller.

Alle gravide i Danmark undersøges for sygdommen, fordi barnet risikerer at få hjertestop, hjerneskade eller dø af blodmangel. Lægerne kan i dag ikke gøre andet end at starte fødslen for tidligt eller sørge for, at babyen får det blod, den skal bruge, fra en donor.

James Harrisons blod er dog så særligt, at lægerne både har kunne bruge det til donation til gravide kvinder, der dannede antistoffer, men også til at udvikle en vaccine, der kan kurrere den såkaldte rhesus-sygdom.

James Harrison gennemgik selv en stor operation, da han var 14 år gammel, hvor han modtog 13 liter blod. Dengang svor han for sin far, at når han blev rask, ville han selv hjælpe andre med sit blod. På det tidspunkt døde tusindvis af babyer af blodsygdommen.

I dag har han reddet millioner af børn og hjælper stadig ved at donere ugentligt. I alt har han doneret over tusind gange, og selv når han er på campingferie, tager han altid turen forbi et donorcenter, så de gyldne dråber kan hjælpe børn og voksne.