Der er stadig godt gang i dansk eksport

Der er stadig godt gang i dansk eksport. I juli solgte vi for 6,9 milliarder kroner mere end vi købte ind for i andre lande. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Tallene viser dog også, at overskuddet på Handelsbalancen - som beskriver differencen mellem import og eksport af varer og tjenesteydelser i et land - er skrumpet en smule den seneste måned.

Samlet set er eksporten nemlig uændret i juli måned, mens importen er steget med 1,1 procent.

Eksport til Tyskland bugner

Vores eksport til vores naboland Tyskland er dog vokset markant med 5,1 procent alene i juli måned, og samlet 11,1 procent over de seneste tre måneder. Det skyldes især, at underleverandører til vindmølleindustrien har oplevet en markant fremgang i eksporten på det seneste.

En særdeles positiv udvikling, skriver Nykredits chefanalytiker, Tore Stramer i en kommentar.»Det viser med al tydelighed, at de danske eksportvirksomheder i øjeblikket får gavn af den positive økonomiske udvikling vi især ser i Tyskland og Storbritannien. Dertil kan minkbranchen fortsat bryste sig af en flot eksport til Kina, skriver han og fortsætter:

»Posen af positive tal for dansk økonomi bliver således også ved med at vokse. Der er derfor i vores bog heller ingen tvivl om, at væksten igen har tag i dansk økonomi, og at den foreløbigt er kommet for at blive.«

Mere salg til Eurolande

Eksporten til Storbritannien og Kina er vokset med henholdsvis 8,4 og 13,2 procent over de seneste tre måneder.

Også Danske Banks Jens Nærvig Petersen bider mærke i, at det særligt er eurolande - der i længere tid har kæmpet med recession og vækstproblemer - der nu i højere grad køber vores varer.

»Euroområdet er den klart største aftager af danske varer, så det har stor betydning for eksportvirksomhederne, at økonomien her er begyndt at vokse igen,« skriver han i en kommentar.

Betalingsbalance skrumper også en smule

Handelsbalancen udgør den væsentligste post i den samlede betalingsbalance i et land, som også omfatter eksempelvis balancen af varer og tjenester og økonomiske transaktioner mellem lande.

Og Danmarks Statistik tal viser i dag, at også overskuddet på den samlede betalingsbalance er skrumpet - med 2,2 milliarder kroner fra juni til juli måned til 13 milliarder kroner. Det skyldes især et fald i tjenester på 2,3 milliarder kroner.

Set over de seneste 12 måneder løber overskuddet på betalingsbalancen op i 117 milliarder kroner. Et overskud der ifølge Jens Nærvig Petersen skyldes en kombination af, at regeringen har ført en stabil økonomisk politik, men også at krisen har ramt Danmark hårdere end mange af lande, vi normalt handler med.

»Dermed har vi importeret relativt mindre end andre lande – til gavn for vores betalingsbalance, men til skade for væksten og velstanden,« skriver han og fortsætter:

»Vi skal derfor ikke kun være glade for det solide overskud på betalingsbalancen – men det er dog værd at glæde sig over, at det giver flere frihedsgrader for dansk økonomi, og det er også med til at sikre, at dansk økonomi opfattes som en sikker havn for investorer, hvilket er med til at sikre de fortsat ekstremt lave renter.«

 

Dagens Gossip