Derfor affyrer Nordkorea raket

Der er tale om en magtdemonstration fra Nordkorea og især landets leder, Kim Jong-un, der natten til onsdag dansk tid stod bag affyringen af en omstridt langtrækkende raket, som har provokeret omverdenen.

Om få dage er det nemlig et år siden, at Kim Jong-un overtog ledelsen af det hermetisk lukkede land, og lederen bruger efter alt at dømme opsendelsen til at cementere sin magt.

- Han vil vise, at han er en stærk leder, og at han kan skabe succes med sine projekter, siger Peter Kim Laustsen, Korea-ekspert og specialkonsulent ved Forsvarsakademiet.

- Han kan med denne opsendelse tilgodese militæret, som han bygger sin magt på. Hvis han ikke har opbakning fra militæret, kan han ikke sidde på magten.

- Derfor kan affyringen ses som en konsolidering af hans position som nordkoreansk leder, siger Peter Kim Laustsen.

Lande verden over har fordømt affyringen, men specialkonsulenten vurderer, at den kun vil skabe små reelle dønninger. For en enkelt affyring beviser ikke, at Nordkorea er en trussel for resten af verden.

- De store nationer vil ikke være søvnløse på grund af affyringen, men det øger opmærksomheden, siger Peter Kim Laustsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip