Derfor foretrækker du vin, chokolade og shopping

Hvorfor får vi ny energi af søde sager, Facebook og shopping? Og bliver afslappet af et glas vin? Fakta er, at det ikke har noget med manglende karakter at gøre. Nej, forklaringen ligger i vores belønningssystem. Og det er egentlig en vældig positiv drivkraft.

Vi stræber hele tiden efter belønning, og det er rent biologisk. Vi har et belønningssystem i hjernen, som aktiveres af visse stoffer og en bestemt adfærd.

– I millioner af år har det motiveret os til at lede efter mad og forplante os. Selv i dag er det livsvigtigt, fordi det giver os styrke til at finde løsninger til at trives, siger afhængighedsterapeut Anna Wingren.

Det er ikke særligt hårdt. Tab dig et kilo om ugen uden at være sulten. Få den effektive slankekur her.

Desuden er vi mennesker komfortable, vi vil gerne have det så godt som muligt med mindst mulig indsats. Og det er her, de hurtige ’kick’ kommer ind.

Sukker og alkohol påvirker hjernen med lige præcis det, vi søger. De indeholder stoffer, som får os til at føle os afslappede, stabile og lykkelige. Det går hurtigt, og det er meget effektivt. Samtidig med at vi bliver afslappede, føler vi os også vågne og skarpe. Det er selve smagen på tungen, der giver denne effekt, og derfor fungerer sødemidler faktisk på samme måde.

Vækker gode minder
Når hjernen har fået smag for denne herlige følelse, vil den opleve den igen og igen. Hjernen får aldrig nok. Den søde smag har for eksempel et stof i sig, som gør, at vi føler os sultne, selv om vi er stopmætte.

Feder sukker mindre end fedt? Giver sukker rynker? Er honning sundere end hvidt sukker? Få her 6 kendte myter om sukker.

Det er også derfor, det aldrig føles kedeligt at spise det samme slik, og det altid føles godt med visse fødevarer.

– Egentlig er det mindet om den positive følelse, som gør, at vi gentager en opførsel, oplyser Anna Wingren.

– Et eksempel på dette er alle de gange, vi har været i butikker, og hvor vi fyldes af en kildende forventning, i samme øjeblik vi lader chokoladekagen glide ned i indkøbskurven. Men når vi kommer hjem, har vi glemt, at vi kun skulle have en lille bid – og spiser det hele. Bagefter føler vi os ikke spor tilfredse. Men hjernen har lært at koble chokolade sammen med minderne om velbehag, sådan så næste gang vi er i butikken, så går vi igen hen til slikhylden, siger hun.

Hvis dette sker i ny og næ, er det ikke så farligt. Men sker det ofte, kan det være et tegn på, at det begynder at blive tvangsmæssigt. Grænsen mellem belønning og afhængighed kan være svær at definere, og der findes en stor gråzone.

Men der findes en enkel måde at finde ud af, om du har kontrol over dine hurtige belønninger på. Og det er at fjerne dem helt i en periode, en uge eller en måned og se, hvad der sker. At det er lidt tomt og trist i starten, er helt normalt.

– Men hvis det optager dine tanker en stor del af tiden, og du måske ikke kan stå imod, kan du have udviklet en afhængighed, siger Anna Wingren.

Af redaktionen, SØNDAG/NewsDesk, Aller Media

 

Dagens Gossip