Derfor lugter poolen af klorin (hint: det er pænt ulækkert)

Behøver jeg virkelig at gå i bad, før jeg hopper i poolen?

Sådan har en læser spurgt det amerikanske Huffington Post.

Spørgsmålet har de stillet videre til epidemiologen Michele Hlavsa. Og hendes svar vil stensikkert få dig til at tage et grundigt bad, før du springer i en swimmingpool fyldt med klorin.

For hvis du går og tror, at en pool, der lugter af klorin, betyder, at den er helt ren og bakteriefri, så tager du desværre grueligt fejl.

- Hvis vi ikke vasker os, før vi går i vandet, tager vi alt det skidt, der sidder på vores hud med ned i poolen, forklarer Michelle Hlavsa.

Blandt meget andet sender du altså naturlige olier, sved, makeup og andre plejeprodukter, urin… og afføring, i omløb i swimmingpoolen, hvis du ikke er ren.

Og alle de ting, du tager med dig i poolen, har ifølge epidemiologen én ting til fælles: nitrogen. Når det blandes med klorinen i vandet, sker der en kemisk reaktion, og der dannes kloraminer i vandet.

Kloraminer er af to grunde ikke noget, du ønsker at svømme rundt sammen med.
For det første er det en god portion af den klorin, der ellers skulle beskytte os mod bakterier i vandet, der har omdannet sig, og ikke længere kan gøre sit arbejde.
Den kan stadig slå nogle af bakterierne ihjel, men sluger du dem, mens du svømmer - og det gør du - kan det gøre dig temmelig syg. Det sker, ifølge LiveScience, for 10.000 amerikanere hvert år.

For det andet er det faktisk kloraminerne, der giver poolen den lugt, du kender. Ifølge Michele Hlavsa, epidemiologen, lugter en god, sund pool faktisk overhovedet ikke.

Så den lugt, vi normalt forbinder med en ren pool, er faktisk kloraminer. Det er også dem, der gør dine øjne røde, når du svømmer i det. Og så kan de desuden give astmaanfald og føre til hudirritation.

Så selvom du ofte overvejer at springe badet over, før du hopper i den forfriskende swimmingpool, bør du nok lige genoverveje det. Det bedste er naturligvis et langt bad, hvor du skrubber dig selv alle vegne - men selv et hurtigt minut under bruseren gør ifølge Michele Hlavsa en stor forskel.

 

Dagens Gossip