Derfor smager din bøf af ingenting 10 km oppe i luften

Hvis du har spist på et fly, så har du sikkert også oplevet, at flymaden ikke smager af ret meget. Og det er der en ganske særlig forklaring på.

Men der er en videnskabelige forklaring, og det er ikke maden, der er synderen. Forklaringen kommer her.

”For det første, så er det tit dårligt tilberedt, derudover mister man også en en del af smagsløgene og lugtesansen. Man kan sidestille det med, at man spiser mad, mens man sidder og holder sig for næsen,” forklarer Michelinkok Mikkel Maarbjerg.

Udover smags og lugtesansen er de høje lyde i et fly også med til at bedøve sanserne i luften i en sådan grad, at det svarer til, at man har samme evne – eller mangel på samme - til at smage på mad som når man er rigtig godt forkølet.

Det stiller store udfordringer til dem, der laver flymad som eksempelvis Gate Gourmet i Kastrup Lufthavn. Men der findes metoder til at vække de bedøvede sanserne til live.

”Når vi laver vores mad hernede, er vi nødsagtigt til at bygge retterne op med 10-15% smagsmæssigt mere salt, eller umami,” udtaler regional executive chef for Gate Gourmet, Casper Vedel Jensen.

Således forklaringen på hvorfor maden ikke er den største kulinariske oplevelse i et fly – men hvad, hvis udfordringen var at kreere et gourmetmåltid til luften?

Det var hvad Singapore Airlines ville have til sine businessclass- og economypassagerer, og inviterede fornyligt derfor tre danske topkokke; Claus Henriksen fra Dragsholm Slot, Henrik Yde fra KiinKiin og Mikkel Maarbjerg fra Kirk+Maarbjerg ind til netop den udfordring.

Se indslaget herunder:

 

Dagens Gossip