Derfor varer menneskers barndom så meget længere end dyrenes

Det er forår, og på landet fødes nye, fine lam. De små uldtotter er ikke længe om at finde deres ben her i verden. Kort tid efter fødslen rejser de sig op og begynder at springe omkring og lege. Allerede seks til otte måneder senere er de voksne og kan selv få unger.

Det samme kan man ikke sige om menneskebørn. Vores barndom er meget lang, og vi er helt og aldeles hjælpeløse mange år efter fødslen.

Læs også hos Videnskab.dk: Omskæring: Hvad skal forhuden egentlig bruges til?

Men hvordan kan det egentlig være, at babyer så svage, skrøbelige og afhængige af deres mødre i så lang tid sammenlignet med andre dyreunger? Få hele svaret i en artikel hos Videnskab.dk.

Ph.d.-studerende Luseadra McKerracher fra The Department of Archaeology and the Human Evolutionary Studies Program ved Simon Fraser University, Canada, netop nu i Danmark. Til sommer skal hun nemlig lave en del af sin ph.d.-afhandling ved Aarhus Universitet, The Centre for Biocultural History.

Luseadra McKerracher forsker i netop forskellen i barndommen mellem dyr og mennesker, og hun hjælper os gerne med at komme med et svar til Michael.

»Det er et interessant spørgsmål, der endnu ikke er fuldt ud besvaret. Men der er nogle hypoteser, der peger på årsager til både, hvorfor vores barndom er så lang, men også til hvorfor vi er så skrøbelige, når vi er små,« fortæller Luseadra McKerracher.

Læs også hos Videnskab.dk: Alle mænd har engang været kvinder

Ifølge Luseadra McKerracher er menneskebørn så skrøbelige, pga. vores store og meget komplekse hjerner.

Allerede inde i mors mave går en stor del af næringsoptaget til at konstruere netop denne store hjerne, hvilket gør, at babyer faktisk bliver født underudviklede fysisk. Selv efter fødslen går en stor del af energiindtaget til at bygge videre på hjernen, så den kan få kapacitet til at optage al den viden, som vi mennesker har brug for resten af livet.

Det betyder, at vi i fosterstadiet og i de første leveår ikke bruger samme mængde energi på at udvikle os fysisk som andre dyr, og derfor er vi længe nogle værre skvat sammenlignet med eksempelvis det nyfødte lam.

Af Videnskab.dk.

 

Dagens Gossip