Det bedste antimobbe-råd af alle: Find en ven til dit barn

“Kære anonyme mor. Jeg føler med dig. Jeg er også ked af det. Jeg er ked af folk, som er så velmenende, men som når det kommer til stykket ikke gør noget for at hjælpe.”

Sådan begynder en anonym mors blogindlæg på Aftenposten.

Hendes søn er tidligere selv blevet mobbet groft. Det gør han ikke længere. Der er brug for konkrete løsninger og ikke bare velmente floskler, som debatten ifølge hende, flyder over af.

Derfor kommer hun med otte gode råd, som Dagens.dk har fået lov til at bringe i deres fulde længde. Rådene er til enhver forældre, som føler sig magtesløs, fordi deres barn bliver mobbet.

1. Husk, at du er helt alene
Undskyldningerne fra de andre forældre og børn står i kø. Indse, at du nu befinder dig i en krig, hvor du er helt alene og må kæmpe på dit barns vegne. Giv dig ikke og lade dig ikke affeje. Brug ressourcerne, du kan mobilisere i dig selv og dit barn.

2. Afvent ikke situationen
Når du tager kontakt til skolen om problemet, vil de altid afvente for at se, om det ikke ligesom løser sig af sig selv. Jeg var dum nok til at hoppe på den.

Læs også: 13-årige Odin tog sit eget liv: Blev mobbet hver dag

Når du endelig bliver klar over mobbeproblemet - for barnet skjuler det for dig - har det stået på længe. Forlang, at skolen går ind i problemet med det samme.

3. Kommuniker skriftligt med skolens ledelse
Skolen er et bureaukratisk system. Hvis du skal have respekt i et sådan system, er du nødt til at bruge de samme (magt)redskaber, som de benytter sig af. Skriftlighed fremtvinger respekt.

Send dine bekymringer per mail. Skriv, at du ønsker at holde et møde. Husk, at det, som ikke er skriftligt i et bureaukratisk system, bliver glemt.

4. Press læreren til at tage ansvar
I klasser findes der populære elever med tætte netværk, som holder andre udenfor. Disse elever har ofte populære forældre, som også holder andre udenfor.

Jeg oplevede desværre en svag lærer, som var bange for at gøre sig upopulær blandt de populære forældre. Hvad gør man i sådan en situation? Jeg maste på og gjorde læreren opmærksom på sin pligt og sit ansvar og gav mig ikke. Husk, at læreren er en voksen, ansvarlig person. Det er ikke synd for hende eller ham. Det er synd for dit barn.

5. Hyl med de ulve, du er i blandt
Isoler dig ikke. Du vil føle dig magtesløs og kvalm over at skulle være venlig over for forældre, som har børn, der volder dit barn ondt.

Læs også: Ærlige Sofie fortæller nu om, hvordan hun blev mobbet: Jeg var en smældfed gris uden selvtillid

Gør det alligevel og vær en levende påmindelse om uretfærdigheden. Prik til de andre forældres dårlige samvittighed med din tilstedeværelse.

6. Underminér magtbalancen i klassen
Benyt de chancer, du får, til at udtale dig kritisk på et generelt grundlag om børn, som mobber andre.

Stil spørgsmålet: Er det egentlig fint at have en ven, som holder andre udenfor? Er det personlige egenskaber, du gerne vil have, at dit barn tager til sig og efterligner?

I hvert tilfælde skete der ingen mirakler, for mobningen fortsatte, men vi mærkede, at den blev mindre massiv, fordi forældrene begyndte at se med kritiske øjne på deres børns venskaber.

7. Se dig om efter gode hjælpespillere
Dit barn er i krise og har mistet al selvtillid. Dit barn har oplevet afvisning gang på gang. Kontakt gode, trygge voksne i din familie og bed dem om at hjælpe.

Læs også: Mobbet teenager ville sprede kærlighed til sine mobbetyraner: Betaler prisen dobbelt

Lav en aftale med din bror, din far eller niece om at være sammen med dit barn fast en gang om ugen eller hver anden uge, hvor de gør noget sammen. Besøg og invitér venner med børn. Forklar dem om problemet og få dem til at hjælpe. At være sammen med nogen, som kan lide en uden for skolen, betyder uendeligt meget for et ensomt barn.

8. Find en ven
Det bedste råd af alle: Find en ven til dit barn. Der findes andre ensomme børn på skolen. Bed barnet om at se sig om efter nogen på skolen, der er ensomme ligesom dem selv. Måske en, de kunne tænke sig at være sammen med?

Husk, at dit barn ikke har selvtillid til selv at tage kontakt. Ring til forældrene til det ensomme barn. Du vil sandsynligvis opleve en velvilje, som du ikke troede, var mulig. Aftal, at de to børn skal være sammen fast en eftermiddag hver uge. Husk, at gode venskaber tager tid at etablere. Skan en fast, ugentlig ramme for det.

 

Dagens Gossip