Det bliver nemmere at klage over Skat

Skatteministeriet etablerer fra årsskiftet en helt ny Skatteankestyrelse, der samtidig skal styrke borgernes retssikkerhed og sikre mere ensartede afgørelser i de skatteretlige klagesager.

Det er fra 1. januar 2014 den nye Skatteankestyrelse, der modtager, vurderer og sorterer borgernes skatteklager, inden de går videre i systemet.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Styrelsen bliver fælles sekretariat for de lokale skatteankenævn og Landsskatteretten, der i forvejen har gennemgået en forenklingskur.

Læs også: Skat bruger nyt gældsvåben mod skyldnere

Landsskatteretten vil i fremtiden tage sig af de store, tunge og principielle skattesager. De mindre klager vil blive behandlet i de lokale skatteankenævn, så sagsbehandlingen mere enkel og sagsbehandlingen mere effektiv, fordi sagerne ikke længere kan behandles begge steder.

Cand.jur. Anette Hummelshøj er ansat som direktør i den kommende styrelse.

»Alle klagesager starter fremover i styrelsen, og så sørger vi for at løfte dem det rigtige sted hen. Her bliver det min fornemmeste opgave at sørge for, at klagebehandlingen bliver så effektiv og enkel som muligt, samtidig med at vi har en ensartet og høj kvalitet i sagsbehandlingen«, siger hun til avisen.

Der er dog allerede rejst kritik af det nye klagesystem.

Læs også: Skat truede håndboldstjerner i Kasi-sag

Flere skatteeksperter, revisorer, advokater og den borgerlig-liberale tænketank Cepos har kaldt klagesystemet uambitiøst og uprofessionelt, navnlig fordi de politisk sammensatte skatteankenævn bliver en krumtap i den nye klagestruktur, selv om nævnenes medlemmer ikke har den store skattefaglige indsigt og viden.

Skatteminister Holger K. Nielsen afviser kritikken.

»Det er en stor ledelsesmæssig opgave at få en styrelse med i alt 200 medarbejdere til at fungere. Vi får nu et mere enkelt og mere effektivt klagesystem, hvor vi samtidig holder fast i, at retssikkerheden ikke må svækkes. Vi undgår alt det dobbeltarbejde, der har præget sagsbehandlingen i det gamle system, samtidig med at folk selv får mulighed for at vælge, om de vil have deres klage behandlet i ankenævnet eller i landsskatteretten. Det er altså ikke en forringelse af systemet. Det er en styrkelse,« siger han til Politiken.

 

Dagens Gossip