Det første bibliotek uden bøger åbner i USA

Et bibliotek uden bøger lyder som en selvmodsigelse, men i efteråret kommer det første papirløse bibliotek i USA. Her er der kun e-bøger, og i stedet for endeløse rækker med papirbøger er der rækker med stationære computere og tablet-pc'er, hvor man kan læse teksterne.

Det første BiblioTech skal åbne i Bexar County i Texas, men senere skal konceptet udvides til andre byer, forlyder det på Comon.dk.

Initiativtageren til projektet, Nelson Wolff, fortæller at han fik ideen efter at have læst Walter Isaacson's biografi om Steve Jobs, og de første koncept-tegninger viser da også, at bibliotekets indretningen er inspireret af de kendte Apple-butikker.

Fra starten vil der være 100 e-læsere, som man kan bruge eller låne med hjem, og yderligere 50 e-læsere til børn, 50 stationære computere, 25 bærbare og 25 tablet-pc'er, som kan bruges på biblioteket.

- Vi ved alle, at verden forandrer sig. Jeg læser selv masser af bøger. Jeg læser hardcover-bøger, jeg har en samling med 1.000 førsteudgaver. Bøger er meget vigtige for mig. Men verden er anderledes nu, og det er den bedste, mest effektive metode til at hjælpe vores lokalsamfund, siger Nelson Wolff til ABC News.

Bibliotekets gæster kan så vælge at læse e-bøger på en af enhederne i biblioteket, låne en e-læser i en begrænset periode eller tage deres egen e-læser med på biblioteket og overføre bøgerne til enheden.

Der er indgået en aftale med forskellige udbydere og distributører af e-bøger, som stiller mere end 10.000 nyere titler til rådighed sammen med en større samling af klassikere. Det skal så løbende udvides.

BiblioTech bliver også et sted, hvor man kan uddanne sig i at bruge de mange nye elektroniske enheder.

- Det bliver et læringsmiljø - du vil være i stand til at lære om teknologien og få adgang til en enorm mængde af information, siger Nelson Wolff.

For børn er der et særligt område med interaktive borde og vægge, og der arbejdes på at tilføje andre medietyper til biblioteket, som film og musik.

Faktisk er biblioteket ikke helt papirløst alligevel, for det er stadig muligt at få printet sider fra bøgerne - men det skal brugerne så betale for.

 

Dagens Gossip