Det israelske folk skal spørges om fredsaftale

Det står klart, efter at den israelske regering søndag godkendte et lovforslag, der betyder, at der skal afholdes folkeafstemning, hvis israelerne og palæstinenserne ender med at få forhandlet en fredsaftale på plads.

»Det er vigtigt, at alle borgere skal kunne stemme direkte i spørgsmål af så væsentlig betydning for landets fremtid,« lyder det ifølge nyhedsbureauet AFP i en erklæring fra premierminister Benjamin Netanyahus’ kontor.

En palæstinensisk embedsmand sagde lørdag ifølge AFP, at en amerikansk-mæglet genoptagelse af fredsforhandlingerne, der har stået stille siden 2010, vil finde sted ved et møde mellem parterne på tirsdag i Washington.

Den israelske regering anser forslaget om en folkeafstemning som »hastende« og »vigtigt« og skriver i et dokument om sagen, at det vil bede parlamentet om at haste vedtagelsen af forslaget igennem.

Forslaget ses ifølge AFP som en gestus over for højreorienterede ministre, der er bekymret for indrømmelser, som Israel kan blive afkrævet under forhandlingerne med palæstinenserne.

En folkeafstemning kan blive aktuel, hvis områder, som Israel hævder at have suverænitet over, kræves overdraget til palæstinensere i forbindelse med en fredsaftale. Det gælder Østjerusalem, som Israel besatte under Seksdageskrigen i 1967, og som ifølge Israel er landets »evige« og »udelelige hovedstad«.

Den israelske premierminister Netanyahu meddelte lørdag, at 104 palæstinensiske fanger vil blive frigivet i forbindelse med fredsforhandlingerne. Ifølge flere israelske medier er der modstand mod beslutningen i premierministerens eget Likud-parti. Netanyahu søgte søndag opbakning bag beslutningen under et møde i regeringen.

Navnene på dem, der ventes løsladt, er ikke blevet offentliggjort, men beslutningen har allerede udløst protester fra israelske ofres familier, bosættere og Netanyahus koalitionspartnere.

 

Dagens Gossip