Det skal du holde øje med i 2013

Udland:

Hvordan går det med verdensøkonomien? Får vi det sjette kriseår i træk, eller kommer der endelig økonomisk fremgang? Og hvad gør ECB og Nationalbanken ved renten?

I Syrien kan præsident Bashar al-Assad være på vej mod nederlag i borgerkrigen efter næsten to års kampe og anslået 50.000 døde.

I USA tager præsident Barack Obama i januar fat på sin anden og sidste embedsperiode. Nu gælder det eftermælet og historiebøgerne.

I Kina bliver Xi Jinping ny præsident fra marts. Han er gift med Kinas svar på Birthe Kjær, og de har en datter, der går Harvard University i USA. Men det er et mere åbent spørgsmål, hvilken politik han vil føre.

I Tyskland søger forbundskansler Angela Merkel genvalg i september. Hun er oppe mod den socialdemokratiske udfordrer Peer Steinbrück, der som finansminister arbejdede sammen med Merkel i hendes første regering.

Iran forsøger formentlig at få en atombombe, og det frygter det meste af verden. USA og Israel vil forhindre det, og bombeangreb kan blive en mulighed, hvis iranerne ikke slår bak.

Danmark:

Dagpengereformen træder i kraft. Den halverer dagpengeperioden til to år og fordobler den periode, man skal arbejde for at få ret til dagpenge, til et helt år. Akutjobordningen, der skal tage trykket af problemet, udløber til sommer.

Skattereformen, der skal lette skatten på arbejde, begynder at blive indfaset.

Og der er flere reformer på dagsordenen, blandt andet en folkeskolereform, en SU-reform og en kontanthjælpsreform.

Overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte skal afsluttes.

Både Skattesagskommissionen og Statsløsekommissionen fortsætter afhøringerne, men afgørelserne falder ikke i 2013.

Filosoffen Søren Kierkegaard blev født for 200 år siden den 5. maj. Det fejres hjemme og ude.

Den Lille Havfrue på Langelinie i København fylder 100 år i august.

Trængselskommissionen kommer til august med et forslag til en strategi for at få reduceret trafikproblemerne og luftforureningen og moderniseret infrastrukturen i København.

Dronning Margrethe og prins Henrik udstiller sammen deres kunst på ARoS i Aarhus. Udstillingen hedder "Pas de Deux Royal" og varer fra oktober til december.

Ved kommunalvalget tirsdag den 19. november stemmer vælgerne om, hvem der skal styre Danmarks 98 kommuner og fem regioner.

Der er mange koncerter i Danmark, blandt andre med Justin Bieber, Bruce Springsteen, Eros Ramazzotti, Pink, Jon Bon Jovi, Depeche Mode, Mark Knopfler, Robbie Williams og Leonard Cohen.

Sport:

VM i herrehåndbold spilles i Spanien i januar.

Kan Frederik Løchte Nielsen gentage triumfen fra Wimbledon, og vinder Caroline Wozniacki sin første grand slam-titel?

Tour de France nummer 100 køres til sommer med start på Korsika og mål i Paris efter 3360 kilometer.

VM i svømning i Barcelona til sommer.

VM i håndbold for kvinder spilles i Serbien i december.

Kortbane-EM i svømning i Herning i december.

/ritzau/

 

Dagens Gossip