DF: Affaldssortering skal være simpelt

Sådan siger miljøordfører fra Dansk Folkeparti, Jørn Dohrmann (DF), om regeringens ressourcestrategi, som miljøminister Ida Auken (SF) inden for få uger forventes at præsentere.

»Vi har fra politisk side hørt, at denne såkaldte ressourcestrategi skulle komme for et år siden. Det har stået fuldstændig stille, og man har slet ikke informeret om, hvorfor det tager så lang tid. Men nu sker der endelig noget, og det er positivt. For det er vigtigt at engagere og tage borgerne med i en samfundsopgave som denne, så vores børn en dag kan få et mere naturligt forhold til det med at sortere affald, end vi har haft,« siger Jørn Dohrmann.

Miljøordføreren efterspørger et nemt og enkelt system, som folk kan håndtere. Hvis man stiller for mange skraldespande, beholdere ud hos borgerne, frygter han, at folk giver op.

»Der er en opgave i at få sorteringen til at ske på en intelligent og smart måde, så vi ikke får smidt mere affald i naturen, hvis det bliver uoverskueligt. Hvis folk giver op, kan de måske finde på at køre på restepladsen med deres affald og sige, at det ikke længere er deres problem,« siger Jørn Dohrmann.

Miljøministeren vil endnu ikke løfte sløret for konkrete løsninger, som borgerne har i vente, men EUs krav til alle medlemslande er, at de indsamler og genbruger mindst 50 procent af alt papir, plast, metal og glas inden 2020. Det lever Danmark ikke op til, idet vi forbrænder mere og genanvender mindre end for eksempel Tyskland og Sverige.

Danmark er dermed gået fra at være klassens grønne duks til i dag at være sakket voldsomt agterud på affaldsområdet. Herhjemme brænder vi nemlig affaldet fra vores husholdninger af i stor stil, mens landene omkring os sparer både ressourcer og udledning af drivhusgasser ved at genanvende plast, metal og papir.

Ida Auken peger i øvrigt på, at investeringer i øget sortering i nogle af de ti forsøgskommuner, der allerede findes, heriblandt Rødovre Kommune, har medført billigere affaldsgebyrer.

 

Dagens Gossip