DF afviser at haste SU-aftale igennem

Skrevet af BNB

10/04/2013
Det er vigtigere, at en reform af SUen bliver lavet ordentligt, lyder det fra forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), der forventer, at der »går en uges tid endnu«, inden der ligger en færdig aftale. »Der er i og for sig gået lang tid nu. Jeg kan godt se, man gerne vil have det hele færdigt, men jeg synes, det er vigtigere, at vi gør det ordentligt, og at vi bruger den tid, der skal til på de ting, der dukker op undervejs,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der har »en forventning om« at Dansk Folkeparti vil gå med i aftalen. Dansk Folkeparti, Venstre og de Konservatives mødes onsdag eftermiddag til forhandlinger med uddannelsesminister Morten Østergaard (R). Ifølge Jens Henrik Thulesen Dahl har en afgørelse fra EU-domstolen, der betyder, at flere udenlandske studerende har ret til SU, spændt ben for fremgang i forhandlingerne, men nu er der ved at være afklaring på spørgsmålene. »Det, vi har arbejdet med på det seneste, er at få afklaring omkring den EU-dom, og det er jo rigtig vigtigt, at vi har den ordentligt klarlagt, før vi går videre,« siger han. Med afgørelsen fra EU er både Venstre og Dansk Folkeparti bekymret for, at udenlandske studerende vil strømme til Danmark. Derfor vil Dansk Folkeparti sikre, at det danske uddannelsessystem i udgangspunktet er indrettet i forhold til Danmark. »Hvis man ikke kan begrænse dem, der kan få SU, så kan vi jo gøre det ved at sige, at de uddannelser, vi udbyder i Danmark, skal som udgangspunkt være danske og have fokus på det danske arbejdsmarked,« siger han. Venstre vil have opgørelser over, hvor mange udenlandske studerende, der modtager SU. »Efter hver studiestart skal vi se på tallene og se, hvor meget det kommer til at belaste økonomien. Vi ved, at for hver studerende kommer det til at koste cirka 100.000 kroner ekstra om året,« siger SU-ordfører Mads Rørvig (V). Regeringen vil spare to milliarder kroner på SUen, der skal være med til at finansiere den vækstpakke, som regeringen i øjeblikket forsøger at finde flertal for.

Mest læste i dag

Det er vigtigere, at en reform af SUen bliver lavet ordentligt, lyder det fra forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), der forventer, at der »går en uges tid endnu«, inden der ligger en færdig aftale.

»Der er i og for sig gået lang tid nu. Jeg kan godt se, man gerne vil have det hele færdigt, men jeg synes, det er vigtigere, at vi gør det ordentligt, og at vi bruger den tid, der skal til på de ting, der dukker op undervejs,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der har »en forventning om« at Dansk Folkeparti vil gå med i aftalen.

Dansk Folkeparti, Venstre og de Konservatives mødes onsdag eftermiddag til forhandlinger med uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

Ifølge Jens Henrik Thulesen Dahl har en afgørelse fra EU-domstolen, der betyder, at flere udenlandske studerende har ret til SU, spændt ben for fremgang i forhandlingerne, men nu er der ved at være afklaring på spørgsmålene.

»Det, vi har arbejdet med på det seneste, er at få afklaring omkring den EU-dom, og det er jo rigtig vigtigt, at vi har den ordentligt klarlagt, før vi går videre,« siger han.

Med afgørelsen fra EU er både Venstre og Dansk Folkeparti bekymret for, at udenlandske studerende vil strømme til Danmark. Derfor vil Dansk Folkeparti sikre, at det danske uddannelsessystem i udgangspunktet er indrettet i forhold til Danmark.

»Hvis man ikke kan begrænse dem, der kan få SU, så kan vi jo gøre det ved at sige, at de uddannelser, vi udbyder i Danmark, skal som udgangspunkt være danske og have fokus på det danske arbejdsmarked,« siger han.

Venstre vil have opgørelser over, hvor mange udenlandske studerende, der modtager SU.

»Efter hver studiestart skal vi se på tallene og se, hvor meget det kommer til at belaste økonomien. Vi ved, at for hver studerende kommer det til at koste cirka 100.000 kroner ekstra om året,« siger SU-ordfører Mads Rørvig (V).

Regeringen vil spare to milliarder kroner på SUen, der skal være med til at finansiere den vækstpakke, som regeringen i øjeblikket forsøger at finde flertal for.