DF bakker LO op i sag om billige kinesere

Toppen af den danske fagbevægelse varsler en international klagesag mod de traditionelt allierede i den socialdemokratisk ledede regering. Og det bifalder formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl.

LO og fagforbundet 3F er ifølge Politiken rasende over, at S og SF er klar til at blåstemple den lov om billig kinesisk arbejdskraft, som Grønland netop har vedtaget.

Loven tillader tusindvis af kinesere at komme til Grønland og anlægge jernminer på kinesiske overenskomster - med lav løn og uden en række gængse rettigheder.

- Jeg må takke fagbevægelsen for at tale statsministeren lodret imod i sagen om kinesiske løntrykkere i Grønland, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Det er jo utroligt, at S og SF i Folketinget vil sige ja til 4-5000 kinesiske løntrykkere på Grønland, når man ellers siger, at man ikke vil acceptere løndumping. Hvorfor er det så i orden, bare det sker på Grønland. Håber fagbevægelsen holder fast, fortsætter han.

Danmark ventes at godkende loven via en særlov i Folketinget. Når det sker, kan regeringen se frem til en sag i FN's Arbejdsorganisation (ILO).

Formanden for fagforbundet 3F, Poul Erik Skov Christensen, er ikke i tvivl om, at loven bryder med de internationale konventioner om retten til frie forhandlinger. Han får følgeskab af næstformand for LO, Lizette Risgaard:

- Nu skal vi have klargjort, om der sker overtrædelser af konventionerne. Og så vil muligheden være at anlægge en sag mod den danske regering, siger hun til Politiken.

Flere jurister vurderer over for Politiken, at fagbevægelsen har en god sag. De op mod 3000 kinesere afskæres reelt fra grønlandske eller danske overenskomster. Samtidig bliver lokale fagforeninger forhindret i at organisere kineserne.

/ritzau/

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip