DF: Danmark skal udvinde råstoffer i Grønland

En række partier i Folketinget vil have et nyt statsligt selskab, der skal ind i det internationale spil om retten til at udvinde råstoffer i den grønlandske undergrund, skriver Politiken.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, foreslår, at et statsligt selskab sammen med pensionskasser og store virksomheder skal udvinde de rigdomme, der gemmer sig under jorden i Grønland.

- Den eneste vej frem er at etablere et Dong nummer II: At staten tager et aktivt medansvar for udviklingen, så vi også får danske kapitalinteresser i spil i Grønland. Det er fuldstændig afgørende, siger Thulesen Dahl til Politiken.

Han understreger, at det skal ske i samspil med Grønland.

Forslaget kommer efter balladen om billig kinesisk arbejdskraft, hvor den danske regering har meldt ud, at man støtter Grønlands storskalalov.

Loven giver mulighed for at ansætte kinesiske arbejdere til en lavere løn og under dårligere forhold, end grønlænderne er sikret med deres overenskomst.

Venstre krævede for et par uger siden en timeout for storskalaloven. Og tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kan bakke op om idéen om et statsejet selskab, der kan sikre, at Danmark også får del i de eventuelle gevinster.

- Det er meget vigtigt, at vi får danske og nordiske interesser involveret, og hvis det kræver statens medvirken og en form som Dong, skal vi bestemt udforske den. Det er et udmærket forslag, siger han til Politiken.

De konservatives formand, Lars Barfoed, mener, at det bestemt er en mulighed, at staten engagerer sig. Også Enhedslisten, der har stået forrest i kritikken af regeringens støtte til storskalaloven, er positive over for ideen om, at staten involverer sig.

- Jeg vil understrege, at det er grønlænderne, der afgør, hvem de skriver kontrakter med. Men rent indholdsmæssigt lyder det som noget, Enhedslisten kunne have foreslået, siger partiets grønlandsordfører Finn Sørensen til Politiken.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip