DF haler ind på Socialdemokraterne

Kun et enkelt procentpoint sikrer Socialdemokraterne titlen som landets næststørste parti i en ny meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske. Og det er første gang, at Gallup måler så lille en afstand mellem de to partier.

Hvis der var Folketingsvalg i morgen, ville 20,5 procent sætte kryds ud for Socialdemokraterne, mens 19,4 procent ville stemme på Dansk Folkeparti i Gallup-målingen, der bygger på 1.528 interview lavet i perioden 31. januar til 6. februar - altså i kølvandet på SFs dramatiske exit fra regeringen.

Det er en markant forskel fra for bare en måned siden, hvor 23,8 procent ville vælge S, mens 16,6 procent pegede på DF.

Det omdiskuterede salg af en portion DONG-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har været udslagsgivende for det markante ryk, vurderer forskere i vælgeradfærd. En af dem er lektor Rune Stubager fra Aarhus Universitet, som vurderer, at regeringen i den sag igen skuffede vælgerne.

»Vælgerne er vandret over midten. Socialdemokraterne var klare fortalere for salget af DONG-aktierne, mens Dansk Folkeparti vendte på en tallerken og var imod. Sagen var endnu et eksempel på, at regeringen fører mere højreorienteret politik, end vælgerne forventer,« siger han til Berlingske og understreger:

»Den bedste måde at stoppe den negative udvikling for Socialdemokraterne er at begynde at føre mere venstreorienteret økonomisk politik - altså traditionel socialdemokratisk politik. Det er det, vælgerne har regnet med, og det, som vælgerne er skuffede over ikke at få.«

I Gallup-målingen øger blå blok med Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V) som statsministerkandidat forspringet, så de borgerlige har opbakning fra 55,5 procent af vælgerne, mens rød blok må nøjes med 44,3 procent. I januar var der noget tættere løb mellem blokkene, hvor fordelingen lød 52,7 procent mod 47,2 procent i blå bloks favør.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro (S), er ikke tilfreds med den tilslutning, som Gallup-målingen viser. Alligevel mener hun, at regeringen blot skal holde linjen.

»Vi synes, vi gør det rigtige. Vi har tænkt os at knokle rigtig hårdt fremover. Alt, hvad remmer og tøj kan holde. For dels at fortælle hvorfor vi synes, vores vej er den rigtige med flere arbejdspladser og bedre velfærd, og også for at fortælle om nogle af de resultater, vi har nået, som godt kan drukne, når der er turbulens, som der jo har været på det sidste,« siger hun.

I DONG-sagen gik Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), sammen med Enhedslisten i åben clinch med regeringen og særligt finansminister Bjarne Corydon (S).

Den kamp mener professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet, at Thulesen Dahl har trukket sig ud af som vinder ved at bruge klassisk socialdemokratisk retorik.

»I DONG-sagen gik de ind som »den lille mands« stemme og sagde: »Det kan da ikke være rigtigt - vi beder jer kun om at vente fjorten dage.« Det samme har de gjort i forhold til selskabsskattenedsættelser, skæring i kontanthjælp og i diskussionen om bad til de ældre. I de her sager er Dansk Folkeparti dygtige til at italesætte sig selv som garanten for velfærdsstaten,« siger Kasper Møller Hansen.

Kristian Thulesen Dahl kalder selv målingen for et »øjebliksbillede af vælgernes reaktion på en helt aktuel situation«, nemlig DONG-sagen. Han anser det for »urealistisk«, at DF kan holde den høje vælgertilslutning.

»Men når der er sådan en bølgebevægelse i vælgerhavet, vil vi selvfølgelig arbejde alt, hvad vi kan, for at beholde noget af det, når det bliver normale tilstande igen,« siger DF-formanden.

I lørdagens udgave af Berlingskes Politiko fortæller blandt andre Dansk Folkepartis pressechef, Søren Søndergaard, og partiets tidligere formand Pia Kjærsgaard (DF) netop om de overvejelser, partiet gør sig i forhold til at hente stemmer fra Socialdemokraterne, og begge understreger, at toppen i Dansk Folkeparti er meget bevidst om, når man har en sag, der vælgermæssigt »kan gøre ondt på Socialdemokraterne«.

Frem mod næste folketingsvalg forventer Kristian Thulesen Dahl da også flere skrappe dueller med Socialdemokraterne i stil med DONG-sagen eller lærerkonflikten sidste forår.

»Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti kommer til at stå skarpt over for hinanden. Det er ikke noget, vi behøver at gøre noget særligt for. Det er en helt naturlig konsekvens af den politik, som regeringen fører,« siger Kristian Thulesen Dahl.

 

Dagens Gossip