DF og V forventer flere udenlandske studerende

Det mener Dansk Folkeparti og Venstre.

»Ikke nok med at de kan få gratis uddannelse og få lov til at arbejde, nu kan de så også få del i SUen. Det er noget, der vil lokke mange udenlandske studerende til Danmark,« siger SU-ordfører Mads Rørvig (V).

Afgørelsen, der faldt i februar, betyder, at studerende fra andre EU-lande har ret til dansk SU, selv om de arbejder inden studiestart eller har et arbejde ved siden af studiet. Ifølge beregninger fra Uddannelsesministeriet vil afgørelsen komme til at koste 200 millioner kroner ekstra om året i SU-udgifter.

Mads Rørvig kalder det et »kæmpe beløb«, og Dansk Folkepartis forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) frygter, at beløbet er lavt sat.

»Det, man gør nu, er, at man signalerer, at der er mulighed for at komme til Danmark og få et gratis studie og få SU oven i købet. Eftersom vi har en forholdsvis stor del af vores studier, der er på engelsk, så vil det være en ladeport for folk til at komme til Danmark,« siger han.

Da regeringen vil finde pengene uden for SU-systemet, vil beløbet ifølge Mads Rørvig ikke få betydning for de igangværende SU-forhandlinger, men ifølge DF er det en oplagt mulighed for at gøre noget, så danske SU-kroner først og fremmest bliver brugt på danske studerende.

»Jeg mener, vi er nødt til at se på, om vi kan lave nogle tiltag, der kan stoppe det her. Jeg ved godt, at regeringens umiddelbare svar er, at det må vi ikke for EU, men jeg håber, vi kan finde nogle løsninger, så vi kan styre det her,« siger han.

»Vi er nødt til at gøre noget, så vi ikke skal bruge 200 millioner på udenlandske studerende, men så vi kan bruge dem på vores egne studerende.«

Regeringen, Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti forhandler i øjeblikket om en reform af SU-systemet, der skal sikre, at de studerende kommer hurtigere igennem uddannelsessystemet og samtidig give en samlet besparelse på to milliarder kroner. Ifølge Venstre og Dansk Folkeparti skrider forhandlingerne fremad.

 

Dagens Gossip