DF vil have regeringen til at stoppe lockout

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, opfordrer regeringen til med det samme at fremlægge et lovindgreb, der kan stoppe lærerkonflikten.

Han mener, at regeringen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i spidsen har gang i "et stort skuespil" under dække af respekt for den danske model.

- Den danske model har på det her punkt været sat ud af kraft. Det er derfor, vi siger til regeringen: Kom med jeres udspil til et indgreb, så vi han diskutere indholdet i stedet for at vente et par uger, hvor tingene bliver kørt op, siger Thulesen Dahl.

DF-formanden afviser, at et indgreb vil danne præcedens for, at regeringen også skal gribe ind i fremtidige faglige konflikter.

- Selvfølgelig skal der være plads til konflikt, sådan er det. Problemet i den her sammenhæng er, at regeringen har sat den danske model ud af kraft på et meget tidligt tidspunkt.

-Derfor har der reelt ikke været den forhandling mellem KL og lærerne, som ville være udtryk for den danske models frie forhandling, siger han.

Kristian Thulesen Dahl peger på, at regeringen har indregnet en ændring af lærernes arbejdstid i det folkeskoleudspil, som blev præsenteret i december, inden overenskomstforhandlingerne mellem KL og Danmarks Lærerforening gik i gang.

- Det var en klar fejl af regeringen at komme med det her skoleudspil i december, fordi man foregriber, hvordan forhandlingerne skal foregå.

- Man skal ikke lægge en politik frem, som kun kan gennemføres, hvis arbejdsgiverne - KL i det her tilfælde - får sin vilje i overenskomstforhandlingerne, siger han.

Det skaber en reel frygt for, at regeringen og KL har planlagt forløbet af lærerkonflikten, mener Thulesen Dahl.

- KL har kunnet sidde og vente på, at lockouten træder i kraft. Så vil der gå lidt tid, hvor befolkningen skal være tilpas møre, og forældrene skal føle, at det er så generende, at man nærmest kræver et regeringsindgreb.

- Så kommer regeringen ridende på den hvide hest og siger, at så bliver vi jo nødt til - selvom det gør vold på den danske model - at lave et regeringsindgreb.

- Det er jo det, vi alle sammen regner med, og så siger vi bare fra Dansk Folkepartis side: Er det så ikke bedre for alle, at vi lader være med at trække den proces i langdrag og håndterer det allerede nu frem for om to-tre uger med alle de gener, som det nu afstedkommer, siger han.

Kristian Thulesen Dahl vil ikke gå i detaljer om DF's konkrete ønsker til et regeringsindgreb. Men han understreger, at partiet er parat til at støtte "et afbalanceret udspil", som, også kommer skolelærerne i møde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip