DF vil se på ressourcer til traumatiserede soldater

Psykiatrisk Afdeling på Odense Universitetshospital havde således forventet at skulle behandle 20 personer årligt, men har opjusteret tallet efter at have behandlet 56 personer i 2012. I Region Midtjylland har det ifølge avisens oplysninger været nødvendigt at øge antallet af behandlingsforløb fra 33 til 43, og Århus Universitetshospital oplyser, at Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri har haft 36 personer fra regionen i behandling i stedet for de forventede 15. Desuden er der i øjeblikket fire måneders ventetid på behandling i Aarhus.

Det er ikke godt nok, mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF).

»Vi må gå ind og kigge på, hvad det er, der mangler - om det eksempelvis er personale eller andet,« siger hun.

»Vi skal have afsat de ressourcer, der er nødvendige. For lange ventetider er jo ikke optimalt, da der er mange, der har store traumer. Vi ved, der er soldater, der er blevet helt menneskesky og nærmest lever i skovene uden nogen kontakt til omverdenen. Hvis ikke vi sætter ind, får vi mange flere af disse traumatiske historier,« uddyber Liselott Blixt.

Dansk Folkeparti vil derfor gå ind og se på, om der er afsat ressourcer nok til at efterkomme behovet for behandling.

»Der skal simpelthen være penge nok til at hjælpe de her mennesker. Der findes mange privatpraktiserende psykologer, terapeuter og andre støttemuligheder, og dem må vi jo inddrage,« siger hun.

Samtidig peger sundhedsordføreren på, at det er vigtigt også at have fokus på forebyggelse.

»Det er for eksempel vigtigt at sørge for, at soldaterne har et netværk og et sted at bo. Jeg ved, det er et stort ønske fra soldater og pårørende, at de har et sted at mødes,« fortæller Liselott Blixt.

Talsmand for soldaterveteranerne, Benjamin O. Yeh, som selv er blevet diagnosticeret med PTSD efter at have været i Bosnien, vurderer, at antallet af behandlingskrævende veteraner vil stige, da det først er »inden for det sidste halve år, at vi har set, at Irak-fyrene begynder at dukke op«, og da veteraner fra Afghanistan er begyndt at dukke op nu.

»Og de kommer til at dukke op i mindst ti år frem,« siger han til Information.

 

Dagens Gossip