Din arbejdsgiver kan ransage din mobiltelefon

Pas på, hvad du skriver i dine sms'er på arbejdsmobilen. Det kan nemlig koste dig jobbet, hvis din arbejdsgiver finder på at ransage dine beskeder.

Det er læren af en afskedigelsessag, der har rystet flere fagforbund, skriver Politiken søndag.

I efteråret besluttede ledelsen i det kommunale selskab Aarhus Havn i al hemmelighed at ransage en kranførers arbejdsmobil.

En gennemgang af sms'er på mobilen afslørede ifølge ledelsen mobning af kolleger, som påtog sig overarbejde.

Det førte til, at kranføreren og to af hans kolleger blev bortvist før jul. De har siden accepteret en frivillig aftrædelsesordning, skriver Politiken.

Men ransagningen kritiseres af juridiske eksperter og fagforeninger. Samtidig har de tre tidligere og 25 nuværende kranførere meldt havnens ledelse til politiet.

Anmeldelsen indbefatter også formanden for havnens bestyrelsen, Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S).

- Det er i strid med straffelovens bestemmelser, at ledelsen på denne måde tiltvinger sig adgang til en medarbejders mobiltelefon, som ifølge aftalen også kan bruges ubegrænset privat, siger Bjarne Overmark, der er advokat for kranførerne, til Politiken.

Nina Wedsted, advokat i firmaet Labora Legal, der er en af landets førende eksperter i ansættelsesret, mener, at "kommunen har bevæget sig ud på meget tynd is":

- Når vi taler brevhemmeligheden, er vi altså inde at pille ved de rigtigt tunge og grundlovssikrede rettigheder, siger hun til Politiken.

Østjyllands Politi har besluttet at gå ind i sagen, oplyser advokaturchef Morten Holm.

Dermed kommer der for alvor fokus på et stort og overset problem, siger Danmarks Jurist- og Økonomforbund.

- Vi har otte til 10 sager om året, hvor en afskedigelsessag bliver til bortvisning, fordi arbejdsgiverne har været på fisketur i mail og sms'er, siger Djøf's jurist og lønforhandlingschef, Helene Rafn, til Politiken.

Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, ønsker ikke at kommentere sagen over for Politiken.

I en redegørelse til byrådet i sidste uge oplyste han dog, at ransagningen i mobilen skyldes lang tids faglige uoverensstemmelser, som mundede ud i en overenskomststridig strejke i sommer.

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip