Diplomat: Politiken fordrejede udtalelser

Den amerikanske diplomat Damon Wilson protesterer mod en historie, som tidligere på ugen blev bragt i mange danske medier, og som kastede lys på processen, der førte til, at Anders Fogh Rasmussen blev generalsekretær i Nato.

Her fremgik det, at ekspræsident George W. Bush blandede sig i processen og lagde pres på sin efterfølger, Barack Obama, for at støtte Foghs kandidatur som Nato-chef. Angiveligt som tak for Danmarks loyale deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan.

Men Wilson, som var tæt på processen som central rådgiver i Det Hvide Hus under Bush og som var hovedkilde i historien, der blev bragt på forsiden af Politikens mandagsudgave, mener, at hans udtalelser er blevet udlagt forkert.

- Jeg udtalte ikke, at Bush-administrationen pressede den tiltrædende administration, belønnede Rasmussen med posten for Danmarks rolle i Irak og Afghanistan eller blandede sig i Natos udvælgelsesproces, skriver han i et åbent brev til Politiken.

- Anders Fogh Rasmussen var - og er fortsat - en bredt respekteret, værdifast leder (...) Han var et naturligt og overbevisende valg til at lede alliancen, og idéen om hans kandidatur nød opbakning i et bredt politisk og diplomatisk spektrum, tilføjer han.

Damon Wilson, som i dag er vicedirektør i tænketanken Atlantic Council i Washington, går også i rette med oplysninger om, at Fogh udtrykkeligt skulle have bedt om Bushs hjælp under et møde på præsidentens ranch i Texas i marts 2008.

Fogh "bragte ikke" selv emnet op, skriver Wilson i sit brev.

Politiken fastholder sin historie, men avisen korrigerer sidstnævnte oplysning i sin fredagsudgave og skriver, at Wilson kun har sagt, at emnet "kom op" på mødet.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip