Da et flertal i byrådet i Gladsaxe for to uger siden nikkede til planerne for Solhusene, blev vejen banet for det hidtil største projekt i Sophienberg Ejendomsudvikling, der siden 2007 har levet stille, men godt trods de hårde tider i branchen.
»Det er et projekt til over en halv milliard kroner, og det er samtidig første del af kommunens samlede planer om at udvikle et tidligere industriområde til »Bagsværd Bypark« med især boliger,« siger administrerende direktør og medejer Lars Bigom.
Projektfirmaet venter at sætte spaden i jorden i begyndelsen af næste år for fase 1, som omfatter butiksareal på cirka 3.500 kvm og 10.000 kvm boliger fordelt på op til ti etager og op imod 100 ejerlejligheder.
Solhusene er på flere måder typisk for Sophienberg, der gerne blander boliger, butikker, kontorer og offentlige institutioner i sine projekter. Udviklingsselskabet blev søsat for seks år siden med Lars Bigom og kollegaen Niels Krag som direktører og partnere med hver en femtedel af aktierne. Hovedparten på 60 procent er ejet af bestyrelsesformand Niels K. Thygesen, og ejendomsveteranen har indirekte navngivet selskabet, der ifølge seneste officielle regnskab har 25 mio. kr. i egenkapital.
I 1980erne var Thygesen nemlig engageret i blandt andet det første Sophienberg, opkaldt efter et projekt med at renovere Sophienberg Slot på Rungsted Kyst. Thygesen blev ramt af datidens jordskælv på det danske ejendomsmarked, men kom atter på fødderne, og det genbrugte firmanavn skal signalere, at garvede folk står bag.
De to direktører har mange års erfaring som byggeingeniører og projektudviklere og fik i 2002 fælles arbejdsplads i udviklingsselskabet Keops, som Niels Thygesen også var involveret i.Travl sommer
Sophienberg går ind i projekter på et meget tidligt stade og forhandler med mulige lejere og investorer og med det lokale rådhus om lokalplaner. Derfor har flere projekter været adskillige år undervejs, og de kommende måneder byder på tre afleveringer:
Netop i dag har Taastrup Torv-butikscentret rejsegilde med blandt andre borgmester Michael Zeigler (K). Byggeriet omfatter, som tidligere omtalt af Berlignske Business Ejendomme, også boliger og en busterminal og skal være klart til september.
Samme måned afslutter Sophienberg et større byggeri på Strandslodsvej på Østamager med boliger i op til 11 etager samt butikker, plejeboliger, p-kælder og børneinstitution.
Og allerede 1. juli flytter ingeniørfirmaet Moe ind i 8.000 kvm kontorer i Søborg. Projektet havde tyvstart i april, da et Kvickly-supermarked i stueplanet slog dørene op.En håndfuld projekter
Ud over Solhusene i Bagsværd er Sophienberg i gang med en håndfuld projekter.
Tre af dem omfatter rækkehuse og ældreboliger med Sophienberg selv som bygherre, men modsat branchens glade dage i 1980erne og i starten af dette årtusinde bliver ingen håndværker eller entreprenør sat i gang, før en stor del af kvadratmetrene er afsat.
I Tårnby har firmaet planer om at modernisere og udvide det aldrende Vestamagercenter, der har et par dagligvarebutikker og et bibliotek som største lejere.
I Høje-Taastrup har Sophienberg fået retten til at bygge 31.000 kontorkvadratmeter – et projekt til 600 millioner kroner. Her er arbejdet med lokalplan i gang, baseret på streger fra PLH Arkitekter, ligesom jagten på lejere og investorer er indledt.
De to direktører fornemmer, at sagsbehandlingen på rådhusene under finanskrisen er blevet smidigere på nogle områder.
»Det varierer stadig fra sagsbehandler til sagsbehandler, men mange kommuner er blevet mere åbne for samarbejde. I Høje-Taastrup har vi fået forkøbsret af kommunen til nabogrunden til et af vores rækkehusprojekter, og vi har afholdt fælles workshop om en lokalplan,« siger Lars Bigom.
Kollegaen Niels Krag istemmer:
»Vi fik en bebyggelsesprocent på 250 igennem for vores kontorhus i Søborg, fordi vi fagligt kunne dokumentere, at det kunne lade sig gøre. Byggeriet ligger tæt ved S-togsstation, tæt ved busser og tæt ved en kommende letbanestation.«