Disse seks ting vidste du ikke om peber

Man kan nærmest ikke finde et køkken, der ikke har en peberkværn, ligesom de fleste opskrifter – undtagen opskrifter på kager og andre søde sager – bliver krydret med et drys peber.

Men hvad er de små rynkede peberkorn, som man både kan få i hvid, rød, sort og grøn, egentlig for nogle størrelser?

Det kommer SØNDAGs sundhedsekspert Anne W. Ravn, der er diætist, her med svarene på.

1. Først er peber grøn, senere rød og til sidst sort

Sort peber er en tropisk slyngplante af Peberfamilien (Piperaceae). De er først grønne, senere røde og til sidst sorte bær er på størrelse med en ært, og hver frugtstand rummer mellem 20 og 30 frø, der er omgivet af en tynd skal. Sort peber blomstrer hele året.

Til dig der elsker chokolade: 6 gode nyheder om chokolade. Få dem på søndag.dk

2. Sort og hvid – samme plante

Frugten høstes to gange årligt, og høsttidspunktet afhænger af, om man vil have sort eller hvid peber. Sort peber er altså de umodne frugter, der plukkes, så snart de underste bær i akset begynder at blive røde. Sort og hvid peber er altså forskellige modningsstadier af frugten på den samme plante.

3. Forskellige farver til forskellig mad

Hvid peber bruges fortrinsvis til svinekød, fjerkræ, fisk, kartoffelmos og lys sovs. Sort peber passer bedre til oksekød, sammenkogte retter, muslinger og suppe, mens grøn peber især egner sig til tomatsuppe og krydrede sovse og er meget pikant til fjerkræ.

Pangfarvet frugt og grønt forebygger kræft. Få forklaringen på søndag.dk

4. Opbevar peber hel og ikke malet

Malet peber mister hurtigt sin aroma og bør derfor opbevares hel.

5. Peber virker fordøjelsesbefordrende

Sort peber indeholder en stærkt smagende harpiks, æterisk olie, fytonsider og alkaloidet piperin, som irriterer slimhinderne og virker fordøjelsesbefordrende.

6 Små mængder - ikke overdrevne mængder

Små mængder peber har en gunstig indflydelse på mavens funktioner og stimulerer også hjertet. Peber i overdrevne mængder er derimod nok ikke særlig sundt.

Redigeret af redaktionen, SØNDAG, Aller Media

 

Dagens Gossip