Dit kørekort skal laves om

Fra lørdag vil alle kørekort, der bliver udstedt i et EU-land, ligne hinanden.

Det er lidt af en forskel fra i dag, hvor der findes over 100 forskellige kørekort af varierende materiale, med forskellige kategorier og med forskellig holdbarhed i de 27 EU-lande.

Dertil kommer, at folk, der bliver fradømt kørekortet i ét medlemsland, kan tage til et andet og få et nyt, som det første land så er tvunget til at anerkende.

Men dén mulighed lukker EU døren for, når nye fælles regler for kørekort træder i kraft lørdag. Nu bliver det nemlig kun muligt at have et kørekort i ét medlemsland.

De nye regler betyder, at alle EU-borgere skal have ens kørekort, så de nemt kan aflæses af politi og myndigheder i alle lande.

- I dag skal færdselspolitiet i alle medlemslande være i stand til at tjekke over 100 forskellige typer kørekort med håbløst gamle billeder og uklare informationer, siger EU's transportkommissær, Siim Kallas, på et pressemøde i Bruxelles fredag.

- Det er derfor, vi har brug for kørekort, der er nemme at aflæse, og som er svære at forfalske.

Det nye fælles kørekort ligner til forveksling de lyserøde danske kørekort af plastik. Men danskerne slipper alligevel ikke for at skifte deres kort ud. Kørekortene skal nemlig have de samme kategorier listet i samme rækkefølge som på de andre europæiske kørekort.

Samtidig skal alle kørekort fornys minimum hvert 15. år, hvor man skal gennemgå et nyt tjek hos lægen og få taget et nyt billede.

- De nye regler vil gøre det meget mere sikkert at færdes på de europæiske veje, siger Kallas.

Og det er ikke kun kørekortet, der ændrer sig. Det gør reglerne for at få det også. I hvert fald for større motorcykler, som man nu skal være 20 år for at kunne få kørekort til.

Du skal dog ikke haste ud og skifte kørekort med det samme. Alle kørekort er gyldige til deres udløbsdato - dog skal de være skiftet ud til det nye inden 2033.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip