DJØF: Ny offentlighedslov giver mere åbenhed

08/04/2013 18:20

BNB

Nyheder
»Vi har fra starten støttet den nye offentlighedslov, fordi den samlet set giver mere åbenhed, hvilket vi synes er meget vigtigt. Det er mere end 25 år siden, at loven blev ændret sidst, så det er på tide, at det sker,« siger næstformand i DJØF Per Hansen. Han understreger, at den nye lov, som regeringen er klar til at gennemføre sammen med Venstre og de Konservative, indeholder en lang række styrkelser af borgernes rettigheder, men erkender, at den omdiskuterede paragraf 24, der lukker af for aktindsigt i dokumenter mellem ministre og styrelser og mellem forskellige ministerier, trækker i den forkerte retning. »Da den gamle regering fremsatte sit lovforslag, var vi kritiske over for rækkevidden af bestemmelsen om ministerbetjening. Vi synes, at den gav for meget lukkethed. Det mener vi, at der er blevet lyttet til i det nye lovforslag, og derfor siger vi OK, fordi vi hele tiden har accepteret det hensyn, der ligger bag bestemmelsen,« siger Per Hansen. Både politisk kommentator Hans Engell og Tim Knudsen, der er professor emeritus på Københavns Universitet, mener, at embedsmændene har haft stor indflydelse på lovforslaget, og at de har brugt indflydelsen på at trække i retning af mere lukkethed efter devisen »den. der lever stille, lever godt«. »Embedsmændene har i de interne drøftelser har sagt til regeringen, at den skal være klar over, at den pådutter sig selv en masse besvær, hvis reglerne bliver ændret til det, som de lovede før folketingsvalget,« siger Hans Engell. Tim Knudsen vurderer ifølge Jyllands-Posten, at embedsmændene altid trækker i retning af mere lukkethed. Men det afviser Per Hansen blankt. »Danske ministre uanset partifarve træffer selvstændige politiske beslutninger, så jeg kan slet ikke se for mig, at en departementschef kan vride armen om på en minister,« siger næstformanden og fortsætter roserne af den kommende lov. »Den giver borgerne meget bedre mulighed for indsigt. De skal ikke vide specifikt, hvilke sager de vil have aktindsigt i. De kan spørge meget bredere, og der er mange flere steder, man kan få aktindsigt, for eksempel også i Kommunernes Landsforening og Danske Regioner,« siger Per Hansen. Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance er alle imod forslaget til en ny offentlighedslov.

Mest læste i dag

»Vi har fra starten støttet den nye offentlighedslov, fordi den samlet set giver mere åbenhed, hvilket vi synes er meget vigtigt. Det er mere end 25 år siden, at loven blev ændret sidst, så det er på tide, at det sker,« siger næstformand i DJØF Per Hansen.

Han understreger, at den nye lov, som regeringen er klar til at gennemføre sammen med Venstre og de Konservative, indeholder en lang række styrkelser af borgernes rettigheder, men erkender, at den omdiskuterede paragraf 24, der lukker af for aktindsigt i dokumenter mellem ministre og styrelser og mellem forskellige ministerier, trækker i den forkerte retning.

»Da den gamle regering fremsatte sit lovforslag, var vi kritiske over for rækkevidden af bestemmelsen om ministerbetjening. Vi synes, at den gav for meget lukkethed. Det mener vi, at der er blevet lyttet til i det nye lovforslag, og derfor siger vi OK, fordi vi hele tiden har accepteret det hensyn, der ligger bag bestemmelsen,« siger Per Hansen.

Både politisk kommentator Hans Engell og Tim Knudsen, der er professor emeritus på Københavns Universitet, mener, at embedsmændene har haft stor indflydelse på lovforslaget, og at de har brugt indflydelsen på at trække i retning af mere lukkethed efter devisen »den. der lever stille, lever godt«.

»Embedsmændene har i de interne drøftelser har sagt til regeringen, at den skal være klar over, at den pådutter sig selv en masse besvær, hvis reglerne bliver ændret til det, som de lovede før folketingsvalget,« siger Hans Engell.

Tim Knudsen vurderer ifølge Jyllands-Posten, at embedsmændene altid trækker i retning af mere lukkethed. Men det afviser Per Hansen blankt.

»Danske ministre uanset partifarve træffer selvstændige politiske beslutninger, så jeg kan slet ikke se for mig, at en departementschef kan vride armen om på en minister,« siger næstformanden og fortsætter roserne af den kommende lov.

»Den giver borgerne meget bedre mulighed for indsigt. De skal ikke vide specifikt, hvilke sager de vil have aktindsigt i. De kan spørge meget bredere, og der er mange flere steder, man kan få aktindsigt, for eksempel også i Kommunernes Landsforening og Danske Regioner,« siger Per Hansen.

Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance er alle imod forslaget til en ny offentlighedslov.