DMI om snestorm-varsler: De sidder lige i skabet

Løbende præciseringer bringer Danmarks Meteorologiske Instituts vejrudsigter sikkert i mål, så de kan leve op til påstanden om 97 procents nøjagtighed inden for 24 timer.

Sådan lyder det fra DMI på dagen, hvor sneen vælter over landet, men ikke i samme omfang, som forudsigelserne lød for nogle døgn siden, skriver Ingeniøren.

- Så efterhånden som uvejret rykkede tættere på, flyttede vi varslet om snestormen længere mod øst. Og hvis du spørger bornholmerne og sydsvenskerne, tror jeg også de ville sige, de får meget sne nu, siger kommunikationschef Bjarne Siewertsen fra DMI til Ingeniøren.

Frem til i går varslede DMI ellers, at alle østlige egne i Danmark nok skulle se frem til 20 cm sne og 10 meter vind pr. sekund. Men i dag vågnede København op til sølle 5-10 centimeter og vind et godt stykke fra stormstyrke.

Forskellige måder at varsle på

- Klokken 9.11 i går varslede vi om snestorm på Fyn, Sjælland og Bornholm. Klokken 16.52 havde vi pillet Fyn af, og klokken 22.10 var det kun Bornholm, siger Bjarne Siewertsen.

Dagene før havde DMI udsendt såkaldte risikomeldinger om en meget voldsommere vejrsituation, der skulle være på vej.

- Det er for at sige ’vær lige opmærksomme på, at det her kan ske’. Men vi forsøger på at kommunikere, at der er en væsentlig usikkerhed, understreger kommunikationschefen.

På DMI's hjemmeside står der, at der inden for 24 timer er en sikkerhed på 95 procent, for tredages prognosen er der 86 procents træfsikkerhed, og ude på femtedagen er den 75 procents sandsynlighed for at ramme rigtigt.

- Når der er så voldsomt vejr, som vi har set i f.eks. Ungarn, så er vi ude i god tid og varsle om, at det kan ramme os. Men vi skal inden for 24 timer, før vi kan sige det helt nøjagtigt, og så præciserer vi det også, efterhånden som hændelsen kommer tættere på. Hvis man genanalyserer det her forløb og vores vejrmeldinger om fem år, vil man sige, at de sad lige i skabet, siger Bjarne Siewertsen.

Stof til eftertanke

Baggrunden for de forskellige typer af udmeldinger, der skifter kvalitet, efterhånden som de kommer tættere på, har blandt andet rod i oversvømmelserne, der ramte det meste af København og forstæder for et par år tilbage.

- Her havde DMI forudsagt det kraftige regnskyl til at falde ude i Øresund, men som det pludselig kom tættere på, faldt det inde midt i København. Det gav anledning til, at vi genovervejede, hvordan vi skal varsle på længere sigt, siger Bjarne Siewertsen.

- Derfor er tre-femdages varslerne et værktøj, vi har givet meteorologerne, så de kan gøre opmærksomme på risikoen for, hvad der kan ske. På den måde kan man lige huske at eksempelvis lige lukke sine vinduer og den slags, hvis man skal på ferie, tilføjer han.

 

Dagens Gossip