Dna-test kan finde din forsvundne familie

Har du mon fætre, kusiner, onkler og tanter i andre lande - eller i nabobyen - som du ikke kender til?

Hvis du går og tænker over de manglende huller i dit stamtræ, er det nu muligt at ty til videnskaben for at få hjælp til at udfylde dem. Gennem DNA-test kan du nemlig finde andre mennesker, som er relateret til dig gennem en kvindelig eller mandlig forfader.

En amerikansk hjemmeside til slægtforskning, Geni, tilbyder 13 forskellige dna-tests, som sendes hjem til dig. To podepinde skal gnides på indersiden af din kind, placeres i hver sit rør og sendes tilbage. Og i løbet af gennemsnitligt seks uger får du svar fra Geni's partner, Family Tree DNA, i Houston, Texas.

For priser fra 550 kroner kan man vælge mellem 13 forskellige test. Grundlæggende findes to måder at dna-teste på. Den ene kan teste y-kromosomer i dna, som kun går fra far til søn. Vil man som kvinde teste den faderlige linje, må far eller bror tage dna-testen i stedet.

Den anden type dna går i arv fra mor til både sønner og døtre, så det er nemmere at teste for den moderlige linje.

Men du kan også dna-teste for andre ting. For eksempel kan testen vise, om du har europæisk, indiansk, jødisk eller afrikansk amerikansk afstamning. Eller om dit efternavn deles af mennesker, som du er i familie med. Eller om du og din fætter rent faktisk stammer fra den samme forfader.

Antallet af match afhænger dog af match i Geni's database. Men der er ingen grund til at føle sig alene, hvis testen ikke matcher dig med nogen. Geni giver nemlig løbende besked, hvis et match tilmelder sig deres database.

 

 

Dagens Gossip