Dødsfald: Italiens »Sorte Pave« er død

Han var siden afslutningen på Anden Verdenskrig involveret i italiensk politik helt frem til 1992, hvorefter han blev udnævnt til senator på livstid.

Den kristendemokratiske Andreotti huskes især for sit tvivlsomme forhold til den italienske mafia, og han blev på et tidspunkt idømt livstid i fængsel for at have bestilt drabet på en undersøgende journalist i 1979. Det skete efter en højt profileret retssag, men Giulio Andreotti blev frikendt i ankesagen i 2003 og tilbragte ikke en eneste dag i fængsel.

Han var ligeledes kendt for sit nære forhold til Vatikanet, og Giulio Andreotti gik på forskellige tidspunkter i sin karriere under tilnavnene »Den Sorte Pave« og »Den Urørlige«.

Han blev også bebrejdet for sin rolle under De Røde Brigaders bortførelse af Andreottis politiske rival, den tidligere ministerpræsident Aldo Moro. Andreotti nægtede at forhandle med bortførerne, og Aldo Moro blev efter to måneder som gidsel fundet dræbt i bagagerummet af en bil i Rom.

Om forbindelsen til de to hændelser samt en række andre episoder i 1970erne og 1980erne, hvor Italien var præget af voldsom politisk ekstremisme, sagde Giulio Andreotti på et tidspunkt:

»Jeg er blevet beskyldt for alt på nær de puniske krige, fordi jeg var for ung dengang.«

Giulio Andreotti var italiensk ministerpræsident i 1972-1973, 1976-1979 og 1989-1992. Derudover bestred han en lang række øvrige ministerposter.

BNB/AFP

 

Dagens Gossip