Døende patienter snydes for lindrende hjælp

De led af smerter, åndenød, kvalme, angst eller havde svære sociale problemer. Læger havde vurderet, at de havde brug for en specialiseret indsats.

Alligevel døde næsten 2000 kræftpatienter i 2011 uden at have fået den hjælp, som de havde brug for. Det viser nye tal fra Dansk Palliativ Databases årsrapport 2011, skriver Kristeligt Dagblad.

Specialiseret palliativ indsats er en behandling, der skal lindre symptomer og afhjælpe problemer i forbindelse med en livstruende sygdom, forklarer overlæge Mogens Grønvold, som leder databasen.

- Men i over 20 procent af sagerne, hvor specialister og henvisende læger har haft en plan om at sætte ind med den her type behandling, er det ikke lykkedes, siger han til Kristeligt Dagblad.

- Det, synes jeg, er ret dramatisk. Man skal desuden tænke på, at ud over de patienter, som blev henvist, men ikke nåede at blive modtaget, er der formentlig yderligere en stor gruppe, som havde behovet, men ikke blev henvist, tilføjer han.

Opgjort i tal var der i 2011 i alt 9330 henvisninger af livstruende syge kræftpatienter til behandling enten på hospice eller af et palliativt team eller en palliativ hospitalsenhed.

Men i 20,7 procent af tilfældene - i alt 1929 gange - nåede patienterne ikke at få den fornødne lindring og hjælp.

Ifølge Mogens Grønvold skyldes det, at patienterne bliver henvist for sent i deres sygdomsforløb, eller at de henvises på det rigtige tidspunkt, men at der ikke er kapacitet til at tage sig af den syge.

Tove Vejlgaard er overlæge i Palliativt Team Vejle samt formand for Dansk Selskab for Palliativ Medicin. Også hun finder de nye tal bekymrende:

- Visse steder i landet går der op til flere uger, og nogle af patienterne er simpelthen døde eller bliver i stedet akut indlagt på sygehuset, fordi situationen i hjemmet er uholdbar. Det er meget uheldigt, lyder det.

Afdelingschef i Patientstøtte & Lokal Indsats i Kræftens Bekæmpelse Laila Walther mener, at man som minimum bør forvente den samme indsats i hele landet.

- Det er jo meget konkrete tal, at hver femte patient ikke får hjælp til at dulme smerter, kvalme, træthed og angst, når der er ganske få dage tilbage af livet, siger hun.

Der er dog også fremgang at spore i årsrapporten.

Blandt andet er der sket en stigning på 14 procent i antallet af patienter, der modtager palliativ behandling, hvilket blandt andet skyldes, at den palliative indsats bliver stadig mere landsdækkende.

Kilde: Kristeligt Dagblad

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip