Dom: Kan man få to bøder for én parkering?

En hilsen fra p-vagten klemt fast i forruden under vinduesviskeren. Det er en ting, som kan få frustration, irritation og - i nogle tilfælde - raseri til at boble i os.

Men forestil dig så, at der sidder to bøder.

Ikke nok med at det er forbandet, det er også urimeligt og ulovligt. Det mener bilistforeningen FDM.

Fredag afgør Østre Landsret tvisten.

- Sagen er afgørende, fordi der aldrig er taget stilling til, om det er i overensstemmelse med loven, siger afdelingschef for FDM Rådgivning, Per Alkestrup:

- Færdselsloven siger, at det koster 510 kroner at overtræde parkeringsreglerne. Men der er ikke taget stilling til, hvor mange gange 510 kroner - om man overhovedet kan få 510 kroner for den samme forseelse.

FDM mener i en konkret, men principiel sag, at Parkering København gik over stregen, da selskabets p-vagter i 2010 udstedte to parkeringsafgifter for den samme parkering.

Da forældrene skal på ferie, låner datteren bilen og parkerer hjemme i Nordvest. Uden at vide det parkerer hun ulovligt - og ender med to p-bøder.

- Enten må de kommunale parkeringsselskaber kun udstede en parkeringsafgift for en overtrædelse, selvom den fortsætter ind i et andet døgn. Eller også får Parkering København medhold i, at de godt må udstede en per påbegyndt døgn.

Uanset om afgørelsen går den ene eller den anden vej, er det vigtigste at få klare linjer for, hvor mange p-bøder man kan give for den samme forseelse, understreger Per Alkestrup.

Han anerkender dog også risikoen for, at nogle vil være udspekulerede og parkere ulovligt i flere dage eller uger for "kun" en p-bødes pris.

- Den risiko er der, og derfor kan det føre til, at politikerne på Christiansborg skal se på det. Men i denne sag har man ikke spekuleret i reglerne. Det er en, som har parkeret i et område, hvor det ikke koster noget, men ikke har fattet reglerne, siger han.

Medmindre de kan få politikerne til at ændre færdselsloven, må kommunerne leve med kun at kunne pålægge én p-afgift per overtrædelse, hvis FDM får medhold, forklarer han.

Sagen bliver afgjort ved Østre Landsret fredag formiddag.

FDM kører også en lignende sag mod de private parkeringsselskaber, som afgøres den 2. oktober.

 

Dagens Gossip