Dommens dag: Manning risikerer livstid

Den amerikanske soldat Bradley Manning, der er kendt skyldig i et omfattende læk af fortrolige militær-dokumenter, får onsdag at vide, hvor mange år han skal tilbringe bag tremmer.

Klokken 16 dansk tid vil en militærdomstol i Fort Meade i Maryland udmåle straffen til 25-årige Manning, og soldaten risikerer op til 90 års fængsel. Anklagemyndigheden har krævet, at Manning som minimum bliver buret inde i 60 år.

I juli blev han kendt skyldig i 20 af 22 anklager om spionage og tyveri af statens ejendom. Han blev dog frikendt for den mest alvorlige beskyldning om landsforræderi. Manning har siden sagt undskyld for, hvad han har gjort.

Som efterretningsanalytiker i Irak havde han adgang til hemmelige diplomatiske dokumenter og fortrolige militærrapporter fra krigene i Irak og Afghanistan.

Han videregav over 700.000 dokumenter til whistleblower-netværket WikiLeaks mellem 2009 og 2010.

Manning har insisteret på, at hans eneste mål var at afsløre de amerikanske kriges sande ansigt. Det var den vold, han så i Irak, der fik ham til at aflevere bunker af dokumenter til WikiLeaks, har efterretningsanalytikeren forklaret under retssagen.

Manning håbede, at USA's befolkning ville ændre holdning til krigen i Irak, hvis oplysninger om, hvad der skete dernede, blev offentligt kendt.

Den unge soldat risikerede i første omgang op til 136 års fængsel, men den maksimale straf er siden blevet sat ned til 90 år.

Lækagen, der betegnes som den største i amerikansk historie, har givet Manning status som helt blandt sine støtter, mens kritikere mener, at han forrådte sin uniform og sit land og samtidig bragte USA's og andre soldaters sikkerhed i fare.

En amerikansk menneskerettighedsgruppe mener, at Manning burde nomineres til Nobels fredspris.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip