Dommer sender påståede terror-hjælpere tilbage i cellerne

Skrevet af admin

18/06/2015

Mest læste i dag

Der er fortsat god grund til at tro, at fem mænd hjalp Omar El-Hussein med hans myrderier i København i midten af februar.

Torsdag har en dommer i Københavns Byret i hvert fald valgt at give politiet lov til at holde mændene fængslet i yderligere fire uger.

Samtlige fem nægter sig skyldige i medvirken til drabene på filmmanden Finn Nørgaard og den jødiske vagt Dan Uzan.

Benægtelsen gælder også sigtelsen om medvirken til forsøg på at dræbe flere politifolk og livvagter.

To af de i alt fem påståede hjælpere er frivilligt gået med til, at varetægtsfængslingen forlænges frem til 16. juli, og derfor har retten torsdag kun skullet tage stilling til fængslingen af de resterende tre.

Den yngste mand på 18 år var torsdag den sidste til at blive ført ind i retslokalet. Han er sigtet for at skaffe 22-årige Omar El-Hussein en skudsikker vest og en kniv. På den måde skal han have medvirket til forbrydelserne.

Som den eneste kærer hans forsvarer, Dorte Dittmann, fængslingen til landsretten.

- Jeg mener, at sagen er på et stadie, hvor min klient bør løslades, siger hun.

De fire andre sigtede på henholdsvis 20, 22, 25 og 31 år har tilknytning til det københavnske bandemiljø. De er alle sigtet for at have bortskaffet den M 95-riffel, som blev brugt ved terrorangrebet ved kulturcaféen Krudttønden på Østerbro.

Hertil kommer andre sigtelser om blandt andet at have skaffet den nu dræbte El-Hussein et tilflugtssted i løbet af de mange timer, hvor han var på flugt fra politiet.

Ligesom ved alle tidligere retsmøder i sagen valgte dommeren torsdag at lukke dørene for offentligheden på begæring af specialanklager Stig Fleischer, der mener, at åbenhed vil kunne skade efterforskningen.

Flere af de sigtedes advokater er uenige.

- Sagen er på et helt andet stadie end tidligere. Jeg mener ikke, at der er nogen efterforskningsmæssige hensyn at tage, siger Mette Grith Stage, der er forsvarer for den 20-årige.

Skyderierne ved Krudttønden og derefter ved synagogen i København 14. og 15. februar var terrorhandlinger, har såvel politiet som anklagemyndigheden fastslået.

Alligevel er ingen af de fem påståede hjælpere blevet sigtet for medvirken til terror.

- Men vi overvejer hele tiden ændringer i sigtelserne, påpeger Stig Fleischer.

/ritzau/