Dommere tvinger politiet til at frigive beviser om gps

Skrevet af admin

13/05/2016

Dagens topnyheder

Anklagere har i lang tid kunnet undertrykke en bestemt type beviser for tiltalte og forsvarere i straffesager. Nemlig når det gælder oplysninger om gps-sporing af mistænkte.

Men nu er det slut med at skjule den slags informationer, fortæller advokat Peter Secher Schmidt.

Det er Vestre Landsret, der i en ny kendelse tvinger anklagemyndigheden til at frigive oplysningerne.

- Det er et meget principielt slagsmål, siger Peter Secher Schmidt, der har fået medhold.

Politiet kan anbringe gps'er uden på biler og på den måde følge med i mistænktes færden. Men hidtil har materialet været holdt skjult.

I en hemmelig instruks har landets øverste anklager, Rigsadvokaten, bestemt, at anklagere ikke må bekræfte det, hvis forsvarere i straffesager spørger, om der er foretaget gps-observationer.

- Når man systematisk undertrykker oplysninger, er der tale om det, som alle andre end jurister ville kalde løgn, siger Peter Secher Schmidt.

Nu har landsretten altså bestemt, at politi og anklagemyndighed ikke længere selv må afgøre, om materialet skal udleveres.

Hvis man ønsker hemmeligholdelse, kræver det en tilladelse af en dommer, fastslår landsretten.

- Det er betryggende, at politiet ikke længere selv kan bestemme, hvilke beviser der bliver fremlagt i en straffesag, siger Peter Secher Schmidt.

Afgørelsen kan måske få betydning i en sag, som landsretten nu behandler. Schmidts klient er tiltalt for at have deltaget i sprængning af pengeautomater.

- Han siger, at han i det ene tilfælde stod 20 kilometer væk fra gerningsstedet, siger advokat.

Og det vil de hemmeligholdte gps-oplysninger efter alt at dømme kunne bekræfte, mener han.

Den hemmelige instruks om, at anklagere ikke må besvare spørgsmål fra forsvarere om materialet, er fra 2013.

Måske skal den linje nu lægges om. Det har justitsminister Søren Pind (V) oplyst i et svar til Josephine Fock fra Alternativet for et par måneder siden.

Anklagemyndighedens argument for at skjule oplysningerne har været, at der ikke skal gøres reklame for alle politiets værktøjer.

Universitetsjurister har dog kritiseret anklagemyndigheden for den tavse linje.

- Det er et problem, hvis forsvareren efterlyser materiale, som taler til tiltaltes fordel, og politiet ikke vil sige, at de ligger inde med det. Det er helt åbenbart, har professor Gorm Toftegaard Nielsen sagt til Information.

/ritzau/