Domstol i Kairo dømmer Mursi til døden for fangeoprør

En egyptisk domstol har idømt landets tidligere islamistiske præsident Mohammed Mursi dødsstraf for blandt andet at have opildnet til et fængselsoprør, hvor indsatte flygtede og angreb politifolk i 2011.

Tidligere forlød det, at dommen var for at have udleveret statshemmeligheder, men det har vist sig ikke at være korrekt.

Dommen vil blive forelagt Egyptens øverste religiøse instans, stormuftien, før den kan eksekveres. Afgørelsen fra stormuftien skal foreligge inden 2. juni.

I alt er over 100 medlemmer af Det Muslimske Broderskab blevet dømt til døden for at være brudt ud under fangeoprøret i 2011, hvor Mursi skulle have planlagt en fængselsmasseflugt og konspireret med udenlandske bevægelser.

En del af de dømte har forbindelser til Hamas og Hizbollah.

Mursi, der sad bag tremmer i retssalen, løftede sin hånd og vinkede afværgende i trods, da dommen blev afsagt.

Mange af de dømte blev dømt in absentia.

En talsmand for Det Muslimske Broderskab, Amr Darrag, fordømmer domstolens afgørelse og opfordrer det internationale samfund til at gribe ind.

- Det er en politisk dom, som vil være et kriminelt drab. Det bør stoppes af det internationale samfund, siger Darrag, som var med til at danne den politiske fløj af Det Muslimske Broderskab.

Mursi, der tidligere har været anklaget og dømt i en række sager, har tidligere undgået dødsstraf. Det Muslimske Broderskab kom til magten i Egypten gennem Mursi i 2011-2012 efter en opstand mod præsident Hosni Mubaraks regime.

Mursi var Egyptens første præsident, som blev valgt ved et frit, demokratisk valg. Broderskabet blev fjernet fra magten ved et militærkup et år senere, efter at en stor del af befolkningen havde vendt sig mod islamismen med daglige massedemonstrationer.

Landet ledes i dag af præsident Abdel Fattah al-Sisi, der er Egyptens tidligere hærchef. Det nye regime har slået hårdt ned på Det Muslimske Broderskab, og hundredvis af mennesker er blevet dræbt, mens tusinder er blevet fængslet.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip