Domstol sender snart Mubarak på fri fod

Udmeldingen kommer efter, at en egyptisk domstol har besluttet, at den 85-årige eks-præsident skal løslades i en korruptionssag, som er den eneste tilbageværende grund til, at han sidder bag tremmer.

»Retten besluttede at løslade ham ... måske i morgen (torsdag, red.), siger Mubaraks advokat, Fareed El-Deeb, til Reuters.

Mubarak fik en livstidsdom i fjor for ikke at have sat en stopper for drabene på oprørere under opstanden mod ham i 2011. Men en appeldomstol accepterede i januar Mubaraks anke og beordrede en ny retssag, som kører i øjeblikket. Hovedpersonen kan dog ikke tilbageholdes længere, fordi han allerede har udstået den tid, han må være varetægtsfængslet forud for retssagen.

Den sidste korruptionsanklage handler om, at Mubarak skal have modtaget gaver fra et statsligt forlag. Men hans familie har tilbagebetalt værdien af de påståede gaver, hvilket styrker advokatens tro på, at Mubarak vil blive løsladt.

Ifølge Jakob Skovgaard-Petersen, der professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale studier ved Københavns Universitet, er onsdagens nyhed nedslående for mange egyptere.

»Mange vil se det som endnu et tegn på en modrevolution i forhold til de forandringer, der fulgte i kølvandet på opstanden i 2011. Også selv om det er domstolene, der kører sagen, og i princippet skulle være uafhængige af politik,« siger Jakob Skovgaard-Petersen.

Spørgsmål: Hvordan ser Mubaraks image i Egypten ud her to år efter opstanden, der væltede ham fra præsidentposten efter næsten 30 år?

»Der er folk, der har følt sympati med ham, fordi han som en gammel mand og mangeårig leder skulle ydmyges i et bur, som man havde ham i under retssagerne. Man kan stadig møde egyptere, som vil sige, at det var nu bedre dengang, der var styr på det under Mubarak. Alligevel er det dog de færreste, der taler om Mubarak-æraen som noget godt.«

Nyheden om Mubaraks snarlige løsladelse kommer midt i kaotiske tider i Egypten, som er i undtagelsestilstand. Flere end 1.000 tilhængere af den afsatte præsident Mohamed Morsi og Det Muslimske Broderskab er blevet arresteret siden den blodige rydning af to protestlejre i Cairo sidste onsdag, hvor mindst 600 mistede livet og hundredvis siden er blevet dræbt.

 

Dagens Gossip