Dopede atleter går under myndighedernes radar

»Der foregår en lang række ting for tiden, som fortæller os, at vi er på en meget svær opgave,« siger David Howman, generaldirektør i Wada.

Fuskerne bruger blandt andet mikroskopiske doser af forbudte stoffer som EPO, der øger kroppens evne til at optage ilt og dermed udholdenheden. I de små doser er effekten begrænset, men den kan måske akkurat give atleten den nødvendige fordel, skriver avisen.

»Mikrodoseringer er en af de helt store udfordringer nu og har været det i nogle år. Både med et enkelt stof eller med en cocktail af forskellige midler i små mængder. Atleterne tager mikset kort inden en begivenhed for at kunne præstere en smule bedre under den, og når de så er færdige og bliver testet, kan man ikke spore stofferne. Derfor er dopingtest ikke i sig selv nok til at fange alle snyderne,« siger David Howman.Og de dopede atleter fortsætter jagten på nye snydemetoder. I juni udgav en hollandsk antidopingkommission en rapport om medicinsk snyd i cykelsporten, og den konkluderer blandt andet, at det »højst sandsynligt« kun er et spørgsmål om tid, »før der bliver udviklet et nyt stof, der er yderst effektivt og (indtil videre) umuligt at spore«.

I rapporten anslås, at op mod 95 procent af cykelfeltet var dopet med EPO i begyndelsen af årtusindet, men også at andelen af dopede cykelryttere er faldet.

»Jo bedre vores system bliver, des mere sofistikerede bliver de meget dygtige dopere også. Og det er netop de dygtige med veludviklede netværk omkring sig, der er i stand til at dope sig,« siger Lone Hansen, direktør i Anti Doping Danmark.Dopingmyndighederne arbejder derfor på at inkludere ordensmagten og typiske politiredskaber som afhøringer og vidneudsagn, så de også kan fange de atleter, der bruger usportslige metoder.

 

Dagens Gossip