Doping-politiet pakker grundig snebold

Der er allerede planlagt en række møder mellem Anti Doping Danmark (ADD) og de spanske myndigheder, der til den tid ligger inde med alle dokumenterne fra Operation Puerto.

Møderne mellem de danske og spanske dopingefterforskere tyder på, at der i øjeblikket bliver arbejdet på en større sag med en eller flere danskere i centrum. Sådan lyder vurderingen fra Anti Doping Danmarks forhenværende formand.

- Spændende er det i hvert fald. Det er meget interessant, at man nu ser nationale antidopingmyndigheder samarbejde om det, der må formodes at være en sag mod enkeltpersoner, siger juraprofessor Jens Evald, der ved årsskiftet takkede af efter otte år som formand for Anti Doping Danmarks bestyrelse.

Når den spanske retssag mod dopinglægen Eufemiano Fuentes efter planen slutter tirsdag i næste uge, bliver sagens dokumenter givet fri. Via anti-doping myndigheden i Spanien kan de havne i danske doping-jægeres hænder.

- Lige så snart den civile retssag mod Fuentes er afsluttet (efter planen sker det d. 9. april, red.), så får de (den spanske anti doping-organisation, red.) så meget information fra retssagen som overhovedet muligt. De arbejder lige nu på, hvor meget de kan få af dokumenter. Der vil vi efterfølgende gå ind og kigge på Fuentes-sagen med sportens øjne, lød det tidligere på ugen fra ADD-direktør Lone Hansen, der i tråd med Jens Evalds vurdering hentydede, at der forefindes belastende materiale om danske ryttere i sagsakterne.

Kontakter de jer, hvis de får oplysninger om danske ryttere?

- Ja, de ikke bare kontakter os. Vi har mødeaftaler, pointerede Lone Hansen.

Ifølge Jens Evald har møderne mellem de danske og spanske dopingjægere formentligt et dobbelt formål. Ikke bare vil der blive udvekslet informationer. De to myndigheder vil også dele erfaringer og metoder med hinanden. Han fortæller, at det er første gang ADD samarbejder med andre landes myndigheder på denne måde. Det primære vil dog stadig være at indsamle konkrete informationer.

- Ved et samarbejde med andre er det primære formål at få fremskaffet informationer om muligt fra ryttere, der er parate til at træde frem. Det hele drejer sig om at få lagt puslespillet. Man forsøger at finde de manglende brikker ved at samarbejde med andre landes myndigheder, forklarer den tidligere bestyrelsesformand.

Åbenheden fra ADD og formand Lone Hansen om møderne er kun midlertidig, hævder Evald. Han forudser ikke, at det vil fortsætte, når møderne mellem Spanien og Danmark bliver mere konkrete.

- Jeg tror ikke man skal forvente, at man efterfølgende redegør for, hvilke informationer, man har fået. I den kommende tid vil der være et behov for at holde kortene tæt til kroppen. Det hænger sammen med, at man nu arbejder lidt som politiet, der heller ikke kan redegøre for, hvad der er kommer frem i en verserende efterforskning. Det kommer til at foregå udenfor offentlighedens søgelys, og så skal konklusionen nok komme frem, når sagen enten er færdig eller den bliver droppet på grund af manglende beviser, siger Jens Evald.

 

 

 

 

Dagens Gossip