DR viser omdiskuteret Breivik-stykke

I den anledning viser DR2 mandag aften klokken 20.00 dramatikeren Christian Lollikes omdiskuterede, anmelderroste og prisbelønnede teaterstykke »Manifest 2083«, skriver Berlingske.

»Terrorhandlingerne i Norge indskriver sig som noget af det mest tragiske og ubegribelige, der har fundet sted i Norden,« siger DR2 redaktør Christoffer Guldbrandsen.

»»Manifest 2083« beskæftiger sig med skyggesiderne i den menneskelige psyke for på den måde at gøre os klogere på, hvad der kan få nogle mennesker til at udføre helt ubegribelige ugerninger. Teaterstykket er dermed et godt eksempel på, hvordan scenekunsten kan få os til at reflektere over det, der tilsyneladende er uforståeligt,« siger han.

Optagelserne til TV er sket i et samarbejde mellem DR og Café Teatret, hvor »Manifest 2083« siden urpremieren i oktober 2012 har spillet for udsolgte huse i tre perioder.

Stykket er skrevet og instrueret af Café Teatrets kunstneriske leder, Christian Lollike, og har skuespilleren Olaf Højgaard som eneste medvirkende. Forestillingen er blevet til i samarbejde med Dramatikkens Hus i Oslo, hvor den også har været vist.

Da Christian Lollike første gang fortalte om sine planer om stykket, blev han beskyldt for at være smagløs og for at give taletid til en morder. Men ved premieren var anmelderne begejstrede, og i foråret modtog »Manifest 2083« Juryens Særpris ved Reumert 2013, hvor Christian Lollike også blev hædret som Årets Dramatiker.

»Manifest 2083« får repremiere på Café Teatret 19. oktober og skal gæstespille på den svenske nationalscene Dramaten i Stockholm til november.

DR planlægger at genudsende stykket på DR K i løbet af sommeren og efteråret.

 

Dagens Gossip