DR2 markerer årsdag med Breivik-forestilling

På toårsdagen for Anders Behring Breiviks massakre på den norske ø Utøya, viser DR2 det omdiskuterede danske teaterstykket "Manifest 2083".

Forestillingen bygger på det manifest, Breivik udsendte inden sine terrorhandlinger, som også inkluderede en bombespringning i regeringskvarteret i den norske hovedstad, Oslo.

Den 22. juli markere DR2 dagen ved at vise Caféteatrets stykke, som for nylig modtog en Reumert, men som også er blevet beskyldt for at være smagløst og give taletid til en morder.

De to terrorhandlinger kostede tilsammen 77 mennesker livet og førte en hel nation i dyb sorg.

- Terrorhandlingerne i Norge indskriver sig som noget af det mest tragiske og ubegribelige, der har fundet sted i Norden, siger DR2 redaktør Christoffer Guldbrandsen i en pressemeddelelse.

- "Manifest 2083" beskæftiger sig med skyggesiderne i den menneskelige psyke for på den måde at gøre os klogere på, hvad der kan få nogle mennesker til at udføre helt ubegribelige ugerninger, siger han.

Samtidig viser DR2 en særudgave af "Deadline", der giver seerne indblik i, hvad teaterstykket handler om, hvilken betydning stykket har fået og ikke mindst hvilken debat, det har ført med sig.

Manuskriptet er skrevet af Caféteatrets kunstneriske leder, Christian Lollike, og bygger på udvalgte tekstpassager fra Breiviks manifest "2083 - A European Declaration of Independence", som han lagde ud på nettet og udbredte gennem e-mails.

Manifestet kortlægger Breiviks omhyggelige forberedelser til en kamp om at frigøre Europa fra en faretruende, hurtigt voksende islamistisk indflydelse.

Teaterstykket har siden premieren i Danmark været opsat på blandt andet Dramatikkens Hus i Oslo og spiller senere på året på den svenske nationalscene Dramaten i Stockholm.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip